Feketelista készül az illegális letöltőkről – a szomszéd jutalomért feljelenthet...

Feketelistát hoznak létre a kínai hatóságok azokról a weboldalakról, amelyek szerzői jogot sértő tartalmakat tesznek közzé, vagy az azokhoz történő hozzáférést segítik elő. A hatóságok a kalózoldalak működését kívánják megakadályozni az intézkedéssel.

2010. július 24., 05:22

A döntést a kínai Nemzeti Szerzői Jogi Hivatal, a Belbiztonsági Minisztérium és az Iparügyi és Információs-technológiai Minisztérium jelentette be. A People’s Daily Online beszámolója szerint a hatóságok októberig tartó fokozott ellenőrzési akciót hirdettek, amelynek része a feketelista létrehozása is.

A listára az illegális letöltést biztosító, illetve szerzői jogot sértő tartalmakhoz történő hozzáférést lehetővé tevő oldalak kerülnek fel, beleértve az elektronikus kereskedelmi honlapokat. A feketelistát a szerzői jogi hivatal honlapján teszik közzé, és elküldik a három legnagyobb kínai internetszolgáltatónak. A listára kerülő oldalak működését korlátozni fogják, blokkolják bizonyos szolgáltatásokhoz történő hozzáférésüket, üzemeltetőik működését pedig szigorú ellenőrzés alá vonják.

A kalózkodás elleni akció keretében a 2010-es sanghaji világkiállításhoz és a Guangzhou-ban rendezett ázsiai játékokhoz kapcsolódó videó-, audió- és egyéb tartalmak illegális terjesztése ellen is fel kívánnak lépni. A hatékonyság érdekében a lakosságot is be kívánják vonni: 1000 és 10 ezer jüan közötti jutalmat ígérnek azoknak, akik a tudomásukra jutott kalóztevékenységekről bejelentést tesznek a hatóságok felé.