Ezért halt meg több mint 100 ezer ember

Nem a széles körben feltételezett Enriquillo, hanem egy új, eddig ismeretlen törésvonal okozta a pusztító 2010. januári haiti földrengést - állítja egy amerikai kutató.

2010. augusztus 17., 06:35

A Purdue Egyetem geofizika-professzora szerint a 7-es erősségű földrengéshez vezető legtöbb, ha nem összes geológiai mozgás az új, egyelőre feltérképezetlen törésvonal mentén történt. A geofizikus szerint az új vonal veszélyessége és jellemzői, így esetleges összeolvadása az Enriquillóval mélyebb rétegekben, csak további részletes kutatások során deríthető ki. A most közzétett új eredmények a haiti főváros, Port-au-Prince térségében végzett felszíni megfigyeléseken, GPS-méréseken és más adatokon alapulnak.

Az első arra utaló jel, hogy a januári haiti földrengést nem az Enriquillo okozta, akkor került napvilágra, amikor a geológusok semmilyen jelentős felszíni elváltozást nem találtak a kelet-nyugati irányú törésvonal mentén. Az adatok ehelyett egy új törésvonalra utaltak: egy, az Enriquillótól északra fekvő terület megemelkedett és délre tolódott – írta az MTI. Eric Calais geofizika-professzor szerint az új eredmények arra engednek következtetni, hogy Haiti földrengési környezete sokkal összetettebb, mint korábban feltételezték. A kutató már 2008-ban arra figyelmeztetett, hogy Haiti déli részén felgyülemlő feszültség egy akár 7,2-es erősségű földrengéshez is vezethet az Enriquillo mentén.

René Préval , a karibi ország államfője egy hónappal a tragédia után úgy nyilatkozott: eddig több mint 200 ezer holttestet gyűjtöttek össze, de azokkal együtt, akiket a romok teljesen maguk alá temettek, a halálos áldozatok száma elérheti a 300 ezret.