Ez védi a vidéki gyerekeket az allergiától

Lehetséges, hogy az istálló porában lévő egyik anyag miatt védettebbek az allergiával szemben a vidéki gyerekek városi társaiknál.

2010. július 21., 14:15

Kutatók szerint az állatok etetésére szolgáló növényekben lévő egyik cukormolekula hatással van a szervezet immunrendszerre. Az úgynevezett arabinogalaktán nagy mennyiségben olyan fűfélékben van jelen, mint a réti ecsetpázsit. Az összetevő egereken végzett kísérletek alapján meggátolja az immunrendszer túlzott védekezési reakcióit - számoltak be a bochumi Ruhruniversität kutatói.

Régóta ismeretes, hogy a parasztudvarokban nevelkedő gyerekek ritkábban szenvednek allergiától és allergiás asztmától – írta az MTI. Ennek oka azonban mindeddig ismeretlen volt. Bochumi, müncheni és borsteli szakemberek szerint a védelem a fűfélékben lévő anyag mennyiségének függvénye. "Kisebb koncentrációban a réti ecsetpázsitban lévő pollenek allergiát válthatnak ki, nagy dózisban viszont a korai életévekben meggátolhatják a betegség kialakulását. A cukormolekula ugyanis akkor fejti ki legjobban hatását, ha a gyerekek már egyéves koruk előtt belélegzik. A tudósok vizsgálják annak lehetőségét, hogy az arabinogalaktán spray vagy orrcsepp formájában segítséget nyújthat-e az allergia kezelésére szolgáló terápiákban.