Erre senki sem számított: Támogatják a letöltést a művészek

Két jelentősebb holland művészeket tömörítő szakszervezet kezdeményezte a holland hatóságoknál, hogy teljes mértékben legalizálják a zenék és filmek megosztását és letöltését az interneten.

2010. november 28., 18:44

A kezdeményezők szerint, ha az adathordozókra és digitális lejátszó eszközökre általános illetéket vet ki a központi kormányzat, akkor az abból befolyó bevétel ellentételezhetné a művészeket. A TorrentFreak beszámolója szerint a javaslat arra is kitér, hogy hosszútávon az illeték akár az internet előfizetéshez is kapcsolódhatna.

Éveken át a személyes használatra való letöltés nem volt jogsértő cselekedet Hollandiában, azonban a törvényhozás most változtatni készül ezen a szabályozáson. A művészek ezért álltak elő alternatív javaslatukkal, mivel álláspontjuk szerint a fogyasztói szabadság fenntartása (a művészek jogainak biztosítása mellett) a világhálón elsődleges szempont, és a módosítás ezt korlátozná.

Két lépcsőben javasolják bevezetni az új illetéket. Ezen tartalmak megtekintésére és tárolására alkalmas készülékeket és adathordozóikat terhelné, a mobiltelefontól a TV készülékekig. És a jövőben, a kommunikáció további fejlődésével az általános internethasználat díjába épülhetne be az új kivetés.

Vannak országok, ahol az adathordozókat terhelő extra adókból befolyó bevételt a regisztrált művészek és jogtulajdonosok közt osztják el.