Elég, vagy kevés, van vagy nincs?

Az árvíz miatt megcsappant a rendelkezésre álló vérkészlet. Nyáron egyébként is kevesebben ajánlkoznak, pedig a biztonságos ellátáshoz az önkéntes donorok biztosítják a vért. Hazánkban az OVSZ szerint évente 300 000 embert sorolhatunk az aktív véradók közé.

2010. július 12., 05:06

Nemrég az Észak-Magyarország című napilap hírül adta, hogy az árvíz miatt megcsappant a vérkészlet. Ennek egyik oka, hogy az árvízzel elöntött helységekben elmaradtak a tervezett véradások, másrészt pedig sok véradó részesült az árvízi területen való huzamos tartózkodás, vagy éppen az árvízvédelemben való részvétel miatt megelőző oltásokban, ami a véradásból való egy hónapig tartó kizárással jár (ennyi idő szükséges a védettség kialakulásához).

Míg a vérkészlet lecsökken, a betegek száma változatlan marad. Ilyen esetekben azokat a műtéteket, amelyek nincsenek időhöz kötve, későbbre halasztják, hogy a sürgős műtétekhez biztosítani tudják a szükséges vérmennyiséget.

A hónap közepén arról érkeztek hírek, hogy január óta az ellátáshoz szükséges 7500-8000 egység helyett január óta folyamatosan 9000-11000 egységnyi vérkészlet áll rendelkezésre hazánkban. Megkeresésünkre dr. Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató helyettese elmondta, hogy Észak-Magyarországon a 0 negatív vércsoportból volt hiány, amely azért a legkritikusabb, mivel vészhelyzet estén bármilyen vércsoportú betegnek adható, így hiányát azonnal pótolni kell. Hozzátette, a pótvéradási alkalmak, és a donorok toborzása sikeres volt, hiszen a Kelet-Magyarországi régió bőven a tervek fölött teljesített, ezen kívül Szabolcs-Szatmár-Bereg megye másfélszeresét vette le az előre eltervezett mennyiségnek.

A vészharang kongatása

Hazánkban a folyamatos és kiegyensúlyozott vérellátást a véradók biztosítják, így jelen esetben közös érdekünk, nem azt hinni, hogy úgyis mindig sokan adnak, nincs jelentősége plusz-mínusz egy embernek.

Ha egy-egy vércsoportból a rendelkezésre álló vérkészlet már 3-4 napos, megszólal a vészjelző, miszerint kevés a készlet. Ekkor el kell kezdeni a donorok toborzását aktív figyelemfelkeltő akciókkal, hiszen ha tovább csökken az adott vércsoportból rendelkezésre álló vér, előfordulhat, hogy műtéteket kell elhalasztani, átütemezni. Az egyenletes terhelés fontos, mert előfordulhat, hogy egyszerre több beteget műtenek ugyanabból a vércsoportból és akár még szövődmény is felléphet, ami még inkább növeli a vérellátók terheit – mondta dr. Nagy Sándor. Ez állt fenn Észak-Magyarországon a 0 Rh negatív vércsoport esetében, azonban a szám most már közeledik az optimális szinthez.

Félmillió adakozó kellene

A biztonságos ellátáshoz éves szinten 420-430 000 egység vérre van szükség, ez pedig azt jelenti, hogy naponta 1800 embernek kell a véréből adnia. Az OVSZ szakmai főigazgató-helyettese elmondta, a kellő készlet fenntartásához legalább 500 000 embernek jelentkeznie kell véradásra, mivel a jelentkezők 12-13%-a mindig kiesik az egészségügyi kritériumok miatt.

A vérkészlettel kapcsolatban hangsúlyozta, a lényeg, hogy a társadalom vércsoport szerinti megoszlási arányainak megfeleljenek a levett vérkészletek arányai. A 0-s vércsoportú ember bárkinek adhat vért, viszont csak 0-s vért kaphat, az AB-s vércsoportú pedig bárkitől kaphat, de csak AB-snek adhat. Az éves vérkészlet 300 000 embernek köszönhető, akiket aktív véradónak tekintenek, mivel évente legalább egyszer adnak vért, de akad, aki kétszer, sőt, aki ötször is segítő jobbját nyújtja.

Dr. Nagy Sándor szerint, habár csaknem a nyár közepén járunk, mikor meglehetősen alacsony az aktivitás, az ország továbbra is jól áll a készletek tekintetében.

Állami feladat civil szervezetekkel

A hazai vérellátó rendszer természetesen nem ad hoc módon működik, hanem nagyon is összetett, rendszerezett, hierarchikus módon épül fel. A központi vérellátónak alá van rendelve öt régió, melyek további kisebb területi egységekre támaszkodnak. A régiók vidéken az egyetemi centrumok köré épülnek – mint Győr, Pécs, Veszprém, Szeged, Debrecen, a fővárosban pedig az országos intézetek köré – mondta el kérdésünkre az OVSZ képviselője.

Mivel az ország vérellátása állami feladat, ezért az Országos Vérellátó Szolgálat feladatait és jogait törvény írja elő, és az egészségügyért felelős miniszter irányítása alatt áll, mint önállóan működő közszolgáltató szerv. Az OVSZ tervezi meg a vérvételeket az éves vér- és vérkészítmény-szükséglet alapján és ellátja a véradásokkal kapcsolatos szervezési tevékenységet.

A regionális központok feladata biztosítani a kellő mennyiségű és minőségű vérkészítmények előállításához szükséges véradások feltételeit. A regionális központoknak alárendelt területi vérellátók végzik a donorok kivizsgálását, és nyilvántartását, továbbá itt végzik a vérgyűjtést, kivizsgálják a levett vért, előállítják a készítményeket, tárolják, végül pedig a kórházaknak ők adják ki.

A törvények előírják, hogy az OVSZ működjön együtt a véradást támogató civil szervezetekkel, kiváltképp a Magyar Vöröskereszttel, mely megszervezi a véradásokat, és donorokat toboroz kampányok, akciónapok és egyéb rendezvények során. Ezenkívül az OVSZ-nek részt kell vennie az Európai Unió illetékes szakmai szerveinek munkájában.