Drámai! Olcsó utánzatokkal kezelik a szegény AIDS-betegeket

Az Egészségügyi Világszervezet éves közgyűlésén elhangzott nyilatkozatok szerint a szegény és a gazdag országokban egyaránt a hamis gyógyszerek piaci arányának növekedése tapasztalható, részben annak köszönhetően, hogy egyre több gyanútlan vásárló rendel megbízhatatlan online forrásból gyógykészítményeket.

2010. május 21., 13:46

"A gyógyszerhamisítás mind összetettségében, mind az érintett termékek és földrajzi régiók terén növekedést mutat" – idézi az eseményről beszámoló MSNBC Margaret Hamburg, az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság (FDA) vezetőjének a WHO közgyűlésen elhangzott beszédét. A szakértő hangsúlyozta, a hamisítók komoly egészségügyi veszélynek teszik ki a betegeket, mivel termékeik nem megfelelő mennyiségű és minőségű hatóanyagot, vagy éppenséggel mérgező anyagokat tartalmaznak összetevőként.

Az eseményen résztvevő szakértők szerint a már most is több milliárd dolláros forgalmú gyógyszerhamisítványok piaci aránya a szegény és gazdag országokban egyaránt növekedést mutat: a tavalyi évben összesen 1693 bejelentés érkezett hamis gyógyszerekről, 7 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A készítményeket az esetek jelentős részében az interneten értékesítik, míg a hamisítványokat más termékek közé rejtve, a hatóságok megtévesztése érdekében kerülő úton juttatják el a célországba. A tapasztalatok szerint a fejlettebb országok piacára életmódgyógyszereket, drágább hormonkészítményeket és szteroidokat, nem ritkán rákos megbetegedések kezelésére javallott termékeket szállítanak. A fejletlen államokban azonban az olyan életveszélyes betegségek, mint a malária, AIDS vagy TBC kezelésére használt termékek hamis verziói is széles körben terítésre kerülnek.

A WHO főigazgatója, Margaret Chan a közgyűlés gyógyszerhamisítással foglalkozó egyeztetésén kiemelte a hamisítványoknak nem csak közvetlen, de közvetett káros hatásai is vannak. Egyre több jel mutat ugyanis arra, hogy a fertőzéseket okozó vírusok a hamis gyógyszerekkel történő kezelés eredményeként ellenállóbbá válnak, csökkentve ezzel az eredeti gyógyszerekkel végzett kezelés eredményességét és hatásosságát.

Az eseményen résztvevő Brazília és India ismét szót emelt a hamisítványok definiálásának ügyében. A jelentős gyógyszergyártási iparral rendelkező két ország ugyanis úgy véli, a nyugati gyógyszergyártók gazdasági érdekből minősítik hamisítványnak a generikus készítményeket. Chan a felvetésre azzal reagált, hogy a WHO kizárólag az egészségügyi érdekeket tartja szem előtt, és nem tisztje vagy feladata, hogy törvény végrehajtási ügyekben vagy szellemitulajdon-védelmi jogvitákban ítéletet mondjon.