Deficitek itt és ott

2011. augusztus 9., 08:07

Az Egyesült Államokban óriási vita folyik arról, hogy növelhető-e, és ha igen, mennyivel a költségvetési deficit plafonja. Elképzelhető, hogy a „túlköltekező” Barack Obama belebukik ebbe. Az azonban még a legkonzervatívabb republikánus ellenfelének sem jutott eszébe, hogy a túlköltekezés miatt bíróság elé citálja.

Az elmúlt évtizedekben valamennyi elnök alatt tovább nőtt az Egyesült Államok eladósodottsága, de hasonlóképpen egyiküket sem vonták ezért büntetőjogi értelemben felelősségre. Ugyanez mondható el jóformán valamennyi nyugat-európai ország – ugyancsak keynesi alapon az államadósságot növelő – kormányáról. Lehet, hogy rosszul tették, de helytelen gazdaságpolitikájuk miatt akkor sem a bíróság, hanem a választók ítélkeztek felettük.

Mit mondjon ezek után az ember, amikor arról hall, hogy Szijjártó Péter (Orbán Viktor szócsöve) bíróság elé akarja állíttatni annak a három kormánynak a tagjait, amely 2002 óta Magyarországot kormányozta? Mellesleg az államadósság növelésének bűnébe – ha kisebb mértékben is, de – az 1998/2002-es Orbán-kormány is beleesett...

Alemán Mónika
Budapest