Daganatos kisgyermekeket segítő központ épül Bakonybélben

Hazánkban évente átlagosan 150-200 új beteget regisztrálnak, így összesen mintegy 2500 gyermek szenved valamilyen daganatos betegségben. Az esetek 29%-ában központi idegrendszeri daganatot diagnosztizálnak, 24%-ban leukémia, 11%-ban pedig rosszindulatú limfóma fordul elő.

2010. július 27., 13:50

A gyermekkori daganatok kialakulásának pontos okai egyelőre ismeretlenek, bár vannak tényezők – bizonyos kromoszóma-rendellenességek, pl. Down-kór –, melyek hajlamosítanak a rákos megbetegedésekre. Vélhetően az öröklött hajlam, a környezeti és immunológiai tényezők, érintkezés vegyszerekkel, esetleg vírusfertőzés is okozhatnak a rosszindulatú daganatos elváltozásokat. A gének fontos szerepét látszik igazolni a családon belül előforduló több, azonos típusú rákos megbetegedés is.

A daganatos megbetegedések túlélési arányát javítja a korai észlelés, de a gyógyulásban kiemelkedő szerepe van a lelki rehabilitációnak is; ez pedig különösen igaz a gyermek páciensek esetében. Kezdetben természetesen elsődleges az aktív testi kezelés és az esetleges szövődmények elhárítása: a betegség típusától és intenzitásától függően általában 2-4 hetente, de a leukémia kezelése azonban az első fél évben gyakorlatilag folyamatos. A terápia befejezése után az esetleges szövődmények és a daganat kiújulásának megelőzésére kontrollvizsgálatok szükségesek. Három-öt év tünetmentes időszak után valószínűsíthető a teljes gyógyulás.




Testi-lelki megpróbáltatások

Tumoros megbetegedéssel szembesülni felnőttként sem könnyű, gyerekek esetében pedig különösen fontos a lelki gyógyítás is: a feszültség- és szorongásoldás, valamint a felborult lelki béke helyreállítása. Gyermekek kezelésében jól alkalmazható módszer a hipnózis, amely segíthet feldolgozni a traumát, csökkentheti a félelmet és a fájdalmat. Szakemberek gyakran alkalmazzák a figyelemleterelést és a képzelet-terápiát, melyek szintén a lelki megrázkódtatásokat hivatottak redukálni. A gyerekek figyelme könnyen elvonható színes, mozgó tárgyakkal, játékokkal, de jó módszer lehet a mese- vagy zenehallgatás is. A képzelet segítségével felidézett vagy kitalált kellemes képek, élmények hatására csökken az ijedtség, a kezelésektől való rettegés és a nyugtalanság.

A beteg gyermek lelki egyensúlyát nem csak a kezelések, a fájdalom és a félelem befolyásolja negatívan, de a daganatellenes kezelés intenzív időszakában még az addig megszokott közösségektől is el kell szakadniuk: elválnak a biztonságot jelentő családtól és az iskolából is kimaradnak.

Gyógyulás családias környezetben

Két éven belül nyitja meg kapuit az Országos Szövetség a Leukémiás és Daganatos Gyermekekért által felépítendő Oktatási Centrum Bakonybélben. A 150-200 millió forintos ráfordítással épülő létesítmény egy-egy turnusban 25-30 beteg kisgyermek és családja számára nyújtja majd a gyógyuláshoz szükséges lelki gondozást, valamint gyermekonkológus szakemberek, terapeuták és nővérek képzését folytatja. A Centrum különlegessége, hogy a beteg gyerekek családjuk támogató közelségében, gyönyörű bakonyi környezetben gyógyulhatnak. A rendhagyó rehabilitációs módszert eredetileg Dr. Bakos Tóth Márta klinikai pszichológus dolgozta ki, aki a szomszédos faluban, Bakonyszücsön működteti Lelki Rehabilitációs Otthonát.

Az Oktatási Centrum teljes egészében a civil és a vállalati szféra összefogásával valósul meg, az anyagi fedezet nagy részét a „Tegyünk Együtt a Gyermekekért!” Program keretében július 5. és augusztus 15. között összegyűlt pénzösszeg fogja jelenteni. A meghirdetés óta eddig már több, mint hat millió forint gyűlt össze.

A 12 éve működő program idén is számos hírességet tart számon tiszteletbeli nagykövetként: Szentpéteri Csillát, Csisztu Zsuzsát, Pásztory Dórát, Rókusfalvy Pált vagy éppen Egerszegi Krisztinát.