csata

Szabó László, a köztelevíziót felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány egyik Fidesz-delegáltja a Duna Televízió székháza előtt tartott mai sajtótájékoztatóján azt állította: a Duna Televízió másfél milliárd forint értékben szerződött külső gyártású produkciókra különböző cégekkel, "ám azok ennek az összegnek a 68-70 százalékát lenyelték." A Szabó László fideszes kurátor által nyilatkozott vádakra a Duna Televízió elnöke, Cselényi László az alábbi közleményben reagál:

2010. július 6., 17:14

"A példás gazdálkodásáról ismert Duna Televíziót, annak menedzsmentjét és személy szerint engem, a közmédium elnökét a sajtó egy része súlyosan megvádolt Szabó László fideszes kuratóriumi elnökségi tag magán-sajtótájékoztatója egyoldalú, elfogult részinformációi alapján. Ebbe a kampányba példátlan és sajnálatos módon még a Magyar Televízió is beszállt, Híradós riportjában azt demonstrálva, hogy a Duna TV bizonyos nem létező, fantom cégekkel kötött szerződést, amelyeknek tulajdonosa ismeretlen, székhelye pedig nincs.

Szabó László azt is állítja, hogy ezek a cégek, a Jade Dragon és a See Walker 2008-ban és 2009-ben nem adott be mérlegbeszámolót. Ezzel szemben az igazság az, hogy az említett két cégnek a XV. kerületi Tököli út 79 szám alatt bejegyezett székhelye van, szobákkal, tárgyalóval, irodavezetővel.

Mindkét cég elektronikusan leadott mérlege bárki számára ellenőrizhető a www.e-beszamolo.irm.hu hivatalos internetes adatbázisban. A Szabó László kurátor által a sajtóban jelentéktelennek titulált cégek egyszerűsített éves beszámolói mintegy félmilliárd forintról szólnak.

Elhangzott az a rosszindulatú feltételezés is, hogy a kereskedelmi ár mintegy egyharmadáért készíttette el a Duna Televízióval szerződésben álló fővállalkozó alvállalkozóival a fikciós sorozatokat. A Duna Televíziónak egyelőre nincs, és még nem is lehet rálátása arra, hogy a fővállalkozónak hány alvállalkozóval és milyen nagyságrendű szerződései vannak, de egyet tudunk: a hazai televíziós piacon teljesen átlagos percáron készülnek ezek a produkciók. És az is tény, hogy a szerződések 2/5.pontjában ez áll: "Partner kötelezettséget vállal arra, hogy a televíziós hozzájárulást teljes egészében a Sorozat előállítására használja fel. A Televízió jogosult a koprodukciós hozzájárulás Partner általa történő felhasználását folyamatosan ellenőrizni, az ellenőrzés érdekében Partner tartozik a Sorozat előállítása során keletkezett iratokat, bizonylatokat, szerződéseket stb. a Televíziónak bemutatni, ezeket részére másolatban átadni és a Televízióval az ellenőrzés során egyébként is mindenben együttműködni."

Szabó úr nagy "leleplezése" abból indul ki, hogy a Nemzeti Filmirodánál két fikciós sorozatban résztvevő alvállalkozó milyen összegeket jelentett be jóváírásra, aminek semmiféle köze nincs a Duna Televízió és a fővállalkozó között megkötött igen szigorú és pontos szerződéshez. Ahogyan ahhoz az elszámoláshoz sem, amelyre intézményünk a fővállalkozót az említett szerződésekben kötelezte.

Erre az is példa, hogy más alvállalkozók más sorozataink esetében magasabb, akár nettó 100 millióval is nagyobb összeget jelentettek jóváírásra a Filmiroda felé, de ezek fölött Szabó kurátor tekintete rugalmasan átsiklott.

Hangsúlyoznom kell azt is, hogy még nem befejezett művekről van szó, amelyeknek pár napos, esetenként pár hetes késlekedését a különösen esős időjárás miatt a gyártók kérésére szerződésben módosítottuk, szigorított fizetési feltételek mellett.

Ugyancsak megtéveszti a közvéleményt, hogy a sajtóban terjengő összegek hol bruttó, hol nettó formában szerepelnek. A Szabó által emlegetett sorozatok kiadásaiból az nem derül ki, hogy az összegből több, mint 72 millió forint az államot illető áfa. A gyártó alvállalkozó által bejelentett érték viszont nettó összegre vonatkozik, így a kettő különbözete azonnal kiad máris több, mint 100 millió forintot, amit Szabó szintén a Duna Televízió menedzsmentjén keres. Ráadásul a Duna Televízió a szigorú szerződési feltételei miatt visszatartott több tíz millió forintot is, amit csak teljesen kész produkció esetén, utófinanszírozásban fizet ki, amennyiben a megrendelt produkciók mindenben megfelelnek a szerződésekben foglaltaknak. Ez a Suli-buli és az Egy különleges ember című sorozatok esetében közel 40 millió forintot jelent. A Gézengúzok című produkciót is emlegeti a fideszes kurátor, amely esetében további 20 millió forintot tartunk vissza a szerződéses partnerünktől.

Mindez azonban mindaddig rosszhiszemű feltételezés, míg a fővállalkozó - a múlt hét szerdán elküldött felszólításunkra - a szerződéseink 2/5. pontja alapján nem ad kötelező részletes tájékoztatást a költségstruktúráról.

A Duna TV beolvasztását régóta kezdeményező MTV-nek azért is elnézést kellene kérnie tőlünk, mert pont azt a neves producert - az egyik nagy kereskedelmi televízió régi partnerét - tüntette fel ismeretlen figuraként, akivel maga az MTV évek óta üzleti kapcsolatban áll. Ez a producer volt a gyártója többek között az MTV Cirkáló című sorozatának. A neves fővállalkozó felhatalmazott, hogy eláruljam: hónapok óta előrehaladott tárgyalásokat folytat, sőt a szerződéskötés fázisába jutott egy több száz milliós adásvétel tárgyában az MTV ügyvezető alelnökével, Medveczky Balázzsal.

A Duna Televíziót ért rágalmak leginkább a jereváni rádiós viccekre emlékeztetnek. A vizsgálat lefolytatása pedig a saját felügyelőbizottságunk dolga."