Csaknem ötvenezren maradtak a Donnál

A munkaszolgálat 1938-45 között létezett sajátos magyar katonai szolgálat, amelyet zsidó vallású vagy származású, valamint politikailag megbízhatatlan és más nemzetiségű (például szerb, román, ruszin) sorkötelesek fegyver nélkül, fizikai munkával voltak kötelesek teljesíteni. Az embertelen körülmények, a brutális bánásmód következtében a munkaszolgálatosok többsége nem élte túl: a doni áttörésnél 50.000-ből alig néhány ezren tértek vissza.

2013. január 13., 17:26

Az áldozatok között olyanok voltak, mint Radnóti Miklós, Szerb Antal, vagy Petschauer Attila, olimpiai vívóbajnokunk. Történelmünk e sötét fejezetét virtuális kiállításon mutatja a Holokauszt Emlékközpont. A doni áttörés 70. évfordulója alkalmából létrehozott „Lapátos hadsereg” című virtuális kiállítás több mint félezer dokumentumot, visszaemlékezést, fotót és tárgyi emlékanyagot vonultat fel az

Emlékközpont honlapján. Így a szélesebb közönség is megismerheti a történteket s az anyagot az oktatási intézmények felhasználhatják a téma, a korszak tanításakor.

A kiállítás látogatója három útvonal közül választhat. Az „Egy tárgy – egy történet” virtuális séta a munkaszolgálatot nyolc fejezetre bontva mutatja be s a fejezetek egy-egy emblematikus tárgyba vagy tárgy-együttesbe sűrítve tárják elénk a történteket.A „Szemtanúk szemével” című részt választók öt munkaszolgálatos egyéni életútját, tragikus sorsát ismerhetik meg. Megtudhatjuk többek között, miről üzentek a vagonból kidobott levelezőlapok, mit tartott fontosnak lejegyezni noteszébe egy frontra vezényelt tanárember, milyen tanácsokkal engedte útjára egy édesanya a behívójegyet kapott fiát. Hogyan játszotta ki egy frissen házasodott férfi a cenzúrát és a katonai ellenőrzést, hogy feleségével levelezhessen, vagy éppen találkozhasson egy-egy boldog órára. Hogyan kellett a cigarettát a ruhacsomag között elrejteni, hogy a tisztek ne vegyék észre és ne kobozzák el. Hogyan tettek szert versenyzongorára a dúló háború közepette a korrupt parancsnokok. Vagy éppen, hogyan kaptak szárnyra és terjedtek el a muszosok körében az Auschwitzról szóló híradások. A történeteket olvasva kirajzolódnak előttünk a túlélési stratégiák: kinek az akasztófahumor segített átvészelni a nehéz éveket, kikben a titokban kapott levelek tartották a lelket. Voltak, akik ruhájukat cserélték élelemre, vagy lefizették a szabadságra hazautazó kerettagokat, hogy hozzanak csomagot az otthoniaktól. Néha egy jó bakancson, máskor egy védlevélen, egy ismerős tiszt felbukkanásán, vagy éppen egy különleges képességen múlt az ember élete; olykor kitűnni kellett, máskor megbújni a tömegben.

“A nemzet ellenségei”


A munkaszolgálati kötelezettséget az 1939. évi II. törvénycikk szabályozta először, melynek még nem volt diszkriminatív jellege. Az 1942. július 31-én kelt törvénycikk azonban jelentősen szigorította a feltételeket, megbízhatatlannak, a nemzet ellenségének bélyegezte a munkaszolgálatosokat. Mintegy 1600, köztük sok, az 1. világháborúban kitüntetett zsidó tiszt rendfokozatát vették el. A zsidókat segítőket, a politikailag megbízhatatlanokat , a nemzetiségieket külön századokba vezényelték. A zsidó munkaszolgálatosok sárga, a zsidó származású keresztények fehér karszalagot viseltek. A fő bevonulási központok Nagykáta, Tápiósüly, Jászberény voltak. Innen vezényelték a századokat kezdetben csak belországi szolgálatra, majd 1942 nyarától két lépcsőben, a 2. magyar hadsereg kötelékében. a keleti frontra. A szolgálat a fronton igen nehéz, gyakran életveszélyes műszaki munkát, többek között út- és akadályépítést, szállítást, aknamentesítést jelentett. 

1942 végére a hadműveleti területekre mintegy 30 000 munkaszolgálatost küldtek ki. A katonák saját ruházatukat viselték, a kincstár csak sapkát és bakancsot biztosított számukra. Hamarosan a szokatlanul hideg tél, a kegyetlenkedő parancsnokok és keretlegények, a siralmas élelmezés, az embertelen egészségügyi viszonyok a 2. hadsereg katonáinál is kilátástalanabb helyzetbe sodorta a munkaszolgálatos századokat. Az 1943. január 13-i szovjet támadást a végletekig legyengült magyar haderő nem tudta megállítani. A harcoló alakulatok rendkívül súlyos veszteségei mellett a körülbelül 50 000 munkaszolgálatosból csak néhány ezer fő tért vissza, mintegy 36 000-en elestek vagy hadifogságba kerültek.

A munkaszolgálat intézménye a doni tragédiát követően is fennmaradt, és hasonlóan embertelen volt a bori rézbányákban és más helyszíneken. Az 1944 tavaszi-nyári gettósítások és deportálások idején a munkaszolgálat – paradox módon – némi védelmet jelentett, de októbertől a nyilasok hatalomra kerülésével folytatódtak a kegyetlenkedések. Mintegy százezer munkaszolgálatost hurcolták végeláthatatlan halálmenetekben Magyarország nyugati határára, erődítési munkára,illetve a német birodalmi területeken lévő koncentrációs táborokba. A munkaszolgálat számos névtelen áldozat mellett olyan jeles íróktól, művészektől, újságíróktól, sportolóktól fosztotta meg a magyar kultúrát, mint Bálint György, Szerb Antal, Radnóti Miklós, Rejtő Jenő, Salamon Ernő, Harmath Ernő, Petschauer Attila.