Célpont a letöltés: a kormánynak listája van

Az újonnan meghirdetett, szellemitulajdon-védelmi nemzeti stratégia célkitűzései szerint az amerikai szerzőket megkárosító külföldi kalózoldalak bezáratását kívánja elérni az amerikai kormány. Joe Biden alelnök bejelentésében konkrét weblapokat nem nevezett meg, de valószínű, hogy az ország kereskedelmi képviselete által összeállított jelentésben szereplő kalózoldalak képezik az elsődleges célpontot.

2010. június 27., 05:22

Joe Biden, az Egyesült Államok alelnöke a szellemitulajdon-védelmi intézkedés bejelentése során egyszerűen lopásnak minősítette az illegális letöltést. Mint mondta, a kalózkodás olyan, mintha valaki az utcán sétálva betörné egy kirakat ablakát, és elemelné, amit ott talál.

Az alelnök, a kabinet tagjaival történt egyeztetést követően jelentette be az intézkedési terveket. A tervek szerint az amerikai kormány megpróbál minél nagyobb nyomást gyakorolni a külföldi kormányzatokra a zenei és filmes fájlokat illegálisan terjesztő kalózoldalak bezárása érdekében. Biden szerint, a kormányzati szervek kénytelenek lesznek valamilyen módon reagálni, ha a határaikon belül működő illegális tevékenységre felhívják a figyelmet.

Az alelnök nyilatkozatában nem nevezett meg konkrét kalózoldalakat, amelyek ellen fel kívánnak lépni, de az Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselőjének Hivatala (USTR) által tavasszal közzétett éves jelentés több ilyet is nevesít. Ezek között szerepel például Kína legnagyobb keresőmodulja, a Baidu, amely a szakértők szerint 50-75 százalékos arányban kínál kalóztartalmakat.

A külföldi kalózoldalak bezárására irányuló lépések egy szélesebb, a hamisítást egészében visszaszorítani kívánó programcsomag részét képezik, amelyet Victoria Espinel, az ország szellemitulajdon-védelmi, jogérvényesítési ügyekben illetékes koordinátorának hivatala állított össze. A Joint Strategic Plan on Intellectual Property Enforcement címet viselő jelentés 33 olyan intézkedési javaslatot tartalmaz, amelyek az országba importált és értékesített hamisítványok arányának, továbbá a belföldi kalózkodás mértékének csökkentését is célozzák.