Az elrejtett lábujjak hajnala (x)

Népbetegség, halljuk sokszor. De most ne szív- és érrendszeri problémákra, a rákra, a depresszióra gondoljunk, hanem egy kicsi, de annál bosszantóbb élősködőre, ami a magyar lakosságot vizsgálva az ötven év feletti rétegnél akár 50 százalékban is jelen lehet. Ez nem más, mint a körömgomba.

2010. augusztus 5., 11:19

A körömgombának nyáron van „szezonja”. Hordanánk szívesen papucsot, szandált, de olykor nem merünk, mert a lábunk nem nyújt olyan látványt, amivel dicsekedhetnénk. Pedig kis odafigyeléssel és törődéssel jelentős sikert érhetünk el.

Mint sok más betegség esetén, a legfontosabb a megfelelő diagnózis. Vizsgáljuk meg a körmünket, és ha az alábbiakat tapasztaljuk, gyaníthatjuk, hogy gombás fertőzéssel állunk szemben: fehér, sárga vagy barna elszíneződés, a körmök megvastagodása, az elpusztult szaruanyag morzsalékos massza formájában összegyűlik a köröm alatt, pikkelyesedés, eltorzult a köröm, törékenység. A fertőzés olykor fájdalmat is okozhat, de a legtöbb esetben diszkomfort érzés is megjelenik. A gombás fertőzés okozóját is jó eséllyel meg tudjuk határozni a vizsgálat során: a fonalas gomba a köröm szélétől nő, fehér vagy sárga színű, a sarjadzó gomba a körömgyökér felől nő, szintén fehér vagy sárga színű, a penészgomba teljes felületen támad, fekete, szürke, barna színű.

Ha bizonyossá válik, hogy körömgombával van dolgunk, alapvetően három kezelési mód közül választhatunk. Az első a „házi patika”. A különféle krémekkel és spraykel még nem sikerült átütő sikert aratniuk a gyógyszerészeknek, de bizonyos praktikák terjednek az interneten. Ezek közé tartozik a teafaolaj, a grapefruit olaj, a formalin, a fokhagyma és az ecet is. A teafa és grapefruit olajjal ecsetelést javasolnak, a formalinnal a lábbelik fertőtlenítését lehet elvégezni. Az ecetből és fokhagymából pedig lábfürdő készül. A bizonyos szempontból a „boszorkányság” határait súroló módszerek a szerzők szerint hatásosak, ugyanakkor ők is felhívják a figyelmet arra, hogy nagyon oda kell figyelni a visszafertőzés elkerülésére.

A második lehetőség, a bőrgyógyász.

Ebben az esetben egy hosszadalmas, de sikeres kúrának, gyógyszeres kezelésnek kell alávetnünk magunkat. A lelkiismeretes orvos legelőször laboratóriumban kitenyészti a mintát, hogy megbizonyosodjon róla, ténylegesen melyik fertőzéssel állunk szemben. Ezután vérvétel következik a gyógyszeradag pontos meghatározásához, a kezelés ugyanis erősen igénybe veszi a szervezetet. Mindezt úgy képzelhetjük el, hogy a bevett gyógyszer olyan mennyiségű hatóanyagot tartalmaz, amit a szervezet a megszokott módon feldolgozni nem tud, és ezért „kilöki” a körmökre, így jut el a problémás területekre. Ez azonban nagyon leterheli a szervezetet. A kúra alatt többször is vérvételre kerül sor az esetleg mellékhatások kiszűrésére. A folyamat hossza hónapokban is mérhető, hiszen a „lórúgás” – szerű dózisok után szünetet kell tartani, hogy a szervezet regenerálódni tudjon. A gyógyszeres kezelés emellett nem olcsó, az ára a több tízezer forintot is meghaladhatja. Természetesen ilyenkor is oda kell figyelni a cipők, és a lábápolási kellékek fertőtlenítésére, mert a visszafertőzés veszélye ebben az esetben is fennáll.

A harmadik mód a lézeres körömgomba-kezelés. A gyógyszerek ugyan segítenek abban, hogy az újonnan nőtt köröm már ne legyen fertőzött, de a mérgező hatásukat is figyelembe kell venni. A gyógyszerszedéstől idegenkedőknek reménysugár lehet az a legújabb lézeres módszer, amely gyökeresen megszünteti a körömgombásodást. Lényege, hogy egy speciális, nagy energiájú lézerrel sérülés és fájdalom nélkül kezelik a gombás körmöt, 4 alkalommal. A lézerfény elöli a gombákat, így lehetőséget teremt arra, hogy a körömgomba gyógyszeres kezelés nélkül is gyógyítható legyen. A gyógyszermentes körömgomba lézeres eltávolítását jelenleg Budapesten, a Lézermed Francia-Magyar Klinikán (

http://www.lezermedica.com) végzik. Amíg nem nő le teljesen a beteg köröm, a hátrányos esztétikai hatás megmarad, de a fertőzés megszűnik. 6-10 hónap is eltelhet a teljes a köröm lenövéséig.

A visszafertőzés esélye nagy, főleg ha továbbra is fennállnak a fertőzést elősegítő tényezők. Ezért esetenként havonta-kéthavonta visszarendelik a pácienseket ellenőrzésre. A túlzott izzadás is kezelhető, megszüntethető, ugyanazon a klinikán. A lézeres kezelés időtartama: 1 alkalom 15-20 perc, hetente 1x 4 alkalommal. Szövődménye nincs. A körömgomba lézeres kezelése fájdalom mentes beavatkozás. Az eredmény a köröm lenövése után teljesen gyógyult, körömgomba-mentes, egyenletes, szép, egészséges körmök.

A gombás fertőzés elkerülésére érdemes néhány apró szempontot szem előtt tartani: nyáron még nagyobb a fertőzés veszélye a strandok medencéiben, a közös tusolókban, a kánikulában az erős verejtékezés miatt. Sajnos a jelenleg divatos edzőcipők hordása is kedvez a gombás betegségek terjedésének. Elősegíti a fertőzést a nedves, meleg környezet, ami különösen a testhajlatokban alakul ki.

A különböző samponokkal történő, napi többszöri fürdés kiszárítja a bőrt, eltávolítja a felületet védő zsírköpenyt és szinte kiszolgáltatja a kültakarót a gombáknak. Ha ezeket figyelembe vesszük, vagy a kialakult fertőzést gyorsan, és szakszerűen kezeltetjük, akkor bátran viselhetjük kedvenc nyitott lábbelinket egész nyáron.

A cikk megjelenését támogatta a

http://www.lezermedica.com