Ezt érdemes tudnia annak a szülőnek, aki az iskola helyett gyermeke óvodában maradását kérvényezné

A szeptembert mindenki az iskola kezdésével azonosítja, ugyanakkor vannak olyan nagycsoportos gyerekek, akik egy évet még az óvodában maradnak.

2024. október 27., 12:29

Szerző:

Amikor egy gyermek nagycsoportba megy, rendkívül sok változáson esik át. Hihetetlen módon fejlődik, egyre okosabb és tapasztaltabb lesz, és olyan készségeket sajátít el hatéves korára, melyeknek birtokában tökéletesen felkészült lesz az iskola éveire. Vannak azonban olyan szülők, akik még a nagycsoport után sem szeretnék, hogy gyermekük iskolába induljon, mert valamilyen speciális okból kifolyólag úgy vélik, gyermekük nem iskolaérett. Ha pedig indítványukat az arra felhatalmazott szerv jóváhagyja és elfogadja, a nagycsoportos gyermekük még plusz egy évet maradhat az óvodában. De csak egyet – írja a femcafe.hu.

A hivatalos álláspont szerint ugyanis a gyerekek abban az évben, melynek augusztus 31-i napjáig betöltik a hatodik életévüket, tankötelessé válnak, tehát elérkezik az ideje, hogy iskolába menjenek. Vannak azonban olyan esetek, amikor a szülők úgy érzik, gyermekük még nem iskolaérett. Ekkor kérvényt nyújthatnak be, melyet egy arra felhatalmazott szaktestület elbírál, és kiderül, a gyermek tényleg nem iskolaérett-e még, vagy fejlődését és képességeit figyelembe véve tökéletesen alkalmas arra, hogy megkezdhesse az általános iskolát. 

A portál hangsúlyozza, előfordul olyan eset is, amikor a szülő nincs teljesen tisztában gyermeke aktuális kompetenciáival. Ilyenkor az óvónő feladata, hogy észrevegye, ha a gyermek valamiért még nem integrálható az egyes oktatási intézményekbe. 

Fontos tudni ugyanakkor, hogy azt, hogy a gyermek iskola kezdési irányultságáról hogyan döntött a hivatalos szerv, mindig írásos formában adják a szülők tudtára. Amennyiben olyan döntés születik, hogy a gyermek még nem megy iskolába, úgy a tankötelezettség egy évet csúszik, tehát a következő évben kell csak elkezdeni az iskolai beiratkozással kapcsolatos dolgokat intézni. Akkor viszont már mindenképpen el kell kezdenie azt a szülőknek, hiszen az előírások szerint, ha a gyermek augusztus 31-ig betölti a hetedig életévét is, kötelező iskolába mennie, több halasztást és újabb óvodai évet már nem tudhat magáénak.

Arról is érdemes tudni, hogyha valamilyen indokból úgy adódik, hogy gyermekünk még nem megy iskolába jövő szeptemberben, akkor a 2025/2026-os tanévre vonatkozóan még bőven van idő a halasztás kérelmének benyújtására, de figyelni kell az időpontok betartására, ugyanis itt is véges a határidő. Egyelőre még nincs fent friss és valid információ a pontos dátumra vonatkozóan, de nagycsoportosok esetében általában január közepe szokott lenni az erre vonatkozó határidő. Érdemes mindig figyelemmel kísérni az Oktatási Hivatal oldalait, és a pontos részletekről időben tájékozódni.

13:35

Tűz ütött ki a Városmajori kórház alagsorában, míg egy V. kerületi szálloda konyhájának kemencéje füsttel árasztotta el az épületet. Az esetek során nem sérült meg senki, a tűzoltók a helyszínen gondoskodtak a veszély elhárításáról.

Megszűnik november 4-től a Keszthelyi Kórház szülészet-nőgyógyászati fekvőbeteg osztálya, ugyanakkor a szülészet-nőgyógyászati járóbeteg ellátás, a terhesgondozás és a nőgyógyászati szakellátás változatlanul elérhető lesz.