Így lesz szép, gyulladásmentes az arcbőr

A cukor elhagyása nemcsak a felesleges kilóktól segít megszabadulni, de az arcbőr is újra tisztává és gyulladásmentessé válik. 

2024. június 10., 16:55

Szerző:

A túlzott cukorfogyasztás miatt az arcbőr könnyen puffadttá, gyuladásossá válhat – írja a Dívány. A krónikus gyulladás bőrkiütésekhez, bőrpírhoz és duzzanathoz, valamint számos más betegséghez, például szívbetegséghez, autoimmun és gyulladásos bélbetegségekhez, egyes ízületi gyulladásokhoz és még allergiához is vezethet. A hozzáadott cukor mennyisége hatással van a gyulladásra. Minél több van belőle a szervezetben, annál nagyobb lesz a gyulladás. Ilyen cukrok lehetnek édesítőszerek, szirupokból és mézből származó cukrok, valamint sűrített gyümölcs- vagy zöldséglevekből származó cukrok. 

Néha nehéz azonosítani őket, mert sokféle nevet használnak rájuk, például szacharóz, fruktóz, maltóz, kukoricaédesítő, agavénektár, malátaszirup és melasz. A tejben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, friss és szárított gyümölcsökben és zöldségekben található természetes cukrok viszont fontos vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdagok, és nincsenek olyan nemkívánatos egészségügyi hatásai, mint a hozzáadott társaiknak. Ezek lassabban szívódnak fel, mint a hozzáadott cukrok, így nem okoznak fáradtságot vagy a vércukorszint gyors csökkenését.

Cukor nélkül újra ragyogó lesz az arcbőr

A hozzáadott cukor elhagyásával vagy csökkentésével nagyban javítható az arcbőr állapota. Akár már pár nap alatt is jelentős változás érhető el, és ehhez már az is elég, ha csökken a napi cukor bevitel. Persze ez nem egyszerű feladat, hiszen a cukor a nyugati étrend szinte minden alapanyagában megtalálható. Sok mindennapi élelmiszer, például kenyerek, szószok és rágcsálnivalók tartalmaznak hozzáadott cukrot vagy magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot. Ezenkívül az egyszerű szénhidrátok, mint a fehér kenyér vagy a gyümölcslé, glükózzá bomlanak le, ami a cukorral egyenértékű problémákat okoz. 

Úgy a legegyszerűbb elhagyni a cukrot az étrendből, ha vásárlás során tájékozódik az alapanyagokról, és elolvassa az élemiszerek címkéjét. Mindenképp érdemes elkerülni a feldolgozott élelmiszereket, és a teljes értékű élelmiszereket választani helyettük. A cukorról való leszokás azért sem egyszerű, mert a cukor fogyasztása egyszerűen függőséget okoz. Így cukor nélkül fizikai és mentális rosszullét is könnyen jelentkezhet. Ezért érdemes fokozatosan leszokni róla, minden héten csökkentve a napi fogyasztást. 

(Kép forrása: Pixabay)