Sokkoló: növelheti a rák kockázatát, ha így issza a teát

A tea ősszel-télen remek választás, de mindegy hogyan isszuk, egyes esetekben ugyanis fogyasztásával megnőhet a rák esélye. 

2024. október 5., 15:37

Szerző:

A tea melegen jó, ez kétségtelen, azonban a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az őszi-téli szezon kedvelt itala mégse legyen annyira forró. Egyes kutatások szerint ugyanis a tea nem megfelelő hőmérséklete súlyos következményekkel járhat, akár a rák a kialakulásának kockázatát is növelheti – írja a wmn.de.

A kutatás

Az American Cancer Society tanulmánya szerint a túl forró tea megkétszerezheti a rák esélyét. A kutatás során több mint 50 000 embert vizsgáltak meg, az eredmények pedig azt mutatták, hogy azok körében, akik 60 fok feletti hőmérsékleten ittak rendszeresen teát, 90 százalékkal nagyobb volt a nyelőcsőrák kialakulásának kockázata. A kísérlet során a napi elfogyasztott tea mennyisége 700 ml liter körül volt, ami nagyjából két nagyobb csészének felel meg.

Sérülések a nyelőcsőben

A kutatók tíz éven keresztül követték nyomon a 40 és 75 év közötti alanyokat. 2004 és 2017 között pedig 317 új nyelőcsőrákos esetet fedeztek fel ebben az összefüggésben. Persze jogosan merülhet fel a kérdés, miért duplázza meg a tea hőmérséklete a rák kockázatát? Nos, az ok, hogy a forró italok gyakorlatilag sérüléseket okoznak a nyelőcsőben. Ezek a sérülések aztán olyan sejtelváltozáshoz vezethetnek, melyek segíthetik a rákos sejtek kialakulását. 

Inkább hűljön egy kicsit

Tehát a biztonság kedvéért jobb hagyni, hogy a tea egy kicsit meghűljön, mielőtt meginná. Közvetlenül a forralás után a tea hőmérséklete úgy 80 és 95 fok között volt, az ivásra optimális hőmérséklet viszont 60 fok alatt alatt található. Miután elkészítette a kedvenc teáját, várjon vele egy 10-15 percet, ennyi idő elegendő ahhoz, hogy a megfelelő hőmérsékletűre hűljön, így pedig biztos lehet benne, hogy a nyelőcsöve sem sérül majd meg. A tea egyébként jó A tea fogyasztás egyébként nagyon fontos, nemrégiben itt, a 168.hu oldalán is írtunk róla, hogy egyes teák aktívan hozzájárulhatnak a bélrendszer egészségéhez működéséhez. A borsmenta, a hibiszkusz és a kamilla is jótékony hatásairól ismert, ha pedig ön rendszeresen puffad vagy emésztési zavarokkal küzd, akkor érdemes lehet valamelyiket kipróbálni. További részletek ebben a cikkünkben.

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)

2024. október 4., 15:08

Vannak illatok, amelyek a felidézik a békés hétvégéket, amikor a hideg idő elől bekuckózva a család arra várt, hogy elkészüljön végre a szívet-testet megmelengető finomság. A sült gesztenye vagy a sült sütőtök aromája külön-külön is pompás, együtt azonban felejthetetlen kombinációt alkotnak. A gesztenyés sütőtökleves az egyik legjobb élmény, ami egy őszi hétvégén történhet velünk.