Eltűnik a polcokról a magyarok által is kedvelt chips

Betiltotta az Európai Unió a füstölt szalonnás ízesítésű élelmiszereket, így az ilyen ízű chips sem lesz többet kapható. 

2024. június 6., 17:13

Szerző:

A füstölt szalonna ízesítésű ételek, köztük az ilyen ízű chips tiltása az ízesítő aromák egészségre gyakorolt hatásairól végzett alapos kutatás után született meg. Ebben az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) megállapította, hogy a népszerű mesterséges füstaromák használata egészségügyi kockázatokkal járhat - számolt be a Dívány a Telegraph cikke alapján. 

A szalonnás chips is növelheti a rák esélyét

A kutatások szerint a füstaromák növelik a rák kialakulásának kockázatát, ezért minden olyan termék árusítását megszüntetik, amely ilyeneket tartalmaz. Az EFSA szerint 8 fajta füstaromával kapcsolatban is komoly egészségügyi aggályok merültek fel, ami a füstölt szalonnás ízű chipseket is érinti. A vizsgálatok a füstös ízeket létrehozó vegyi anyagok sejtkárosító hatását mutatták ki. Valamint arra is felhívták a figyelmet, hogy a sejten belüli genetikai információ megváltozása növelheti a rák és más örökletes betegségek kialakulásának kockázatát. 

Azt azonban a kutatók sem tudták megállapítani, hogy az aromákból mekkora mennyiség minősülhet károsnak, így az általános tilalom mellett döntöttek. Ez azt jelenti, hogy az Európai Unió területéről teljesen száműzik az ilyen ízesítésű élelmiszereket. A tilalomról áprilisban született megállapodás, az onnantól számított két éven belül kell végleg eltávolítani ezeket a termékeket a polcokról. A gyártók azonban vitatják az ízesítés és a daganatos megbetegedések közötti összefüggést. Így minden bizonnyal mindent megtesznek majd azért, hogy megcáfolhassák ezeket az állításokat a rendelkezésükre álló két évben. 

 

Más termékeket is betiltottak korábban

Nem ez lesz az első, Európai Unió által hozott, élelmiszerekre vonatkozó tiltás, hiszen 2022 nyarán E171-ként ismert titán-dioxid élelmiszer-adalékanyagként való használatát tiltotta be. Az adalékanyagot különböző élelmiszerek, többek közt pékáruk, szendvicskrémek, levesek, szószok, salátaöntetek, illetve étrend-kiegészítők fehérre színezésére használták. Az uniós bizottság döntését ebben az esetben is az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szakvéleménye indokolta, amiben arra a következtetésre jutott, hogy a titán-dioxid nem elég biztonságos ahhoz, hogy a vegyületet élelmiszer-adalékanyagként használják. 

(Kép forrása: Pixabay)

 

Tudja mi a tripofóbia? A lyukaktól, lyukacsos felületektől való félelem. Egyes megállapítások szerint ez a fóbia az interneten terjed, más álláspont szerint az internet csak felszínre hozta ezt az ősi, mélyen gyökerező félelmet.