Vége az ízesített hevítéses dohánytermékek gyártásának

Pánikra nincs ok, mivel a gyártás leállása után is kaphatóak lesznek még ezek a dohánytermékek. 

2024. június 4., 16:21

Szerző:

A 24.hu értesülései szerint már csak július 7-éig szállíthatnak a dohányipari vállalatok olyan hevítéses dohánytermékeket az Országos Dohányellátóhoz, melyekben az ízesítés elfedi a természetes dohányízt. Azaz a gyárak eddig az időpontig gyárthatnak ilyen termékeket, de a raktárakban felhalmozott készletek továbbra is elérhetőek lesznek a boltokban. 

Az Európai Unió  2014-ben rögzítette, hogy azokat a dohánytermékeket, amelyekben az ízesítés elfedi a dohányízt, nem lehet értékesíteni. Ezért vonták ki a mentolos cigarettákat és a cigarettadohányokat is, de egyéb termékek, így a hevítéses dohánytermékek átmeneti mentességet kaptak. Az elmúlt években viszont jelentősen megugrott ezeknek a termékeknek a forgalma, és meghaladta a korábban megszabott, 2,5 százalékos küszöböt. 

2022-ben az Európai Bizottság új irányelvet dolgozott ki, amiben a tilalom már az ízesített hevítéses dohánytermékekre is vonatkozott. Orbán Viktor miniszterelnök tavaly júliusban írta alá az erről szóló rendeletet, amit 2023. október 23-tól kell alkalmazni Magyarországon. Viszont a gyártók türelmi időt kaptak, és egy évig a dohány-kiskereskedelmi ellátó raktárába be tudtak szállítani, július elején azonban ez a határidő is lejár. De a trafikok utána is tudnak még rendelni az ellátóból, a készletek akár az év végéig is kitarthatnak. 

Maradnak még ízesített dohánytermékek

A pattintós, ízesített dohánytermékek feltételezhetően eltűnnek majd a piacról. Azonban az ízesített, de dohányt nem tartalmazó termékváltozatok továbbra is kaphatók lesznek, mivel ezekre nem vonatkozik az uniós szabályozás. A szabályozás nem vonatkozik minden ízesített dohánytermékre, csupán a karakteres ízűekre, ezért továbbra is széles kínálatból választhat az, aki ezeket szereti. 

Lengyel Antal, a Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesületének (MKDE) elnöke az Economix.hu-nak adott korábbi nyilatkozatában szintén úgy vélte, hogy az ízesítés nélküli termékek iránt továbbra is magas marad majd a kereslet. A fogyasztók nem kifejezetten az ízesítés, hanem e termékkategória egyéb előnyei, például az égetés hiánya miatt az egészségre gyakorolt kevésbé ártalmas hatás miatt keresték a hevített dohánytermékeket. Így azok a tudatos fogyasztók, akik az ártalomcsökkentés, az árfekvés vagy más előnyök miatt választották ezt a kategóriát, azok nem fognak elpártolni tőle az ízesített verziók kivezetése után sem.

(Kép forrása: wikipedia.org)

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.