Betiltanak egy népszerű dohányterméket Magyarországon

Az erről szóló rendelet július 6-án jelent meg a Magyar Közlönyben. 

2023. július 21., 12:43

Szerző:

2023. október 23-ától kell alkalmazni Magyarországon az Európai Bizottság által tavaly elfogadott új irányelvet, amely kimondja, hogy tilos olyan hevítéses dohánytermékeket forgalmazni, melyekben az ízesítés elfedi a természetes dohányízt. Az erről szóló, Orbán Viktor által aláírt rendeletet július 6-án hirdették ki a Magyar Közlönyben – írja a 24.hu.

A 2014-ben elfogdott uniós irányelv értelmében azokat a dohánytermékeket, amelyekben az ízesítés elfedi a természetes dohányízt, nem lehet értékesíteni, ez vezetett például a mentolos cigaretták betiltásához. Kivételt képeztek viszont ez alól a hevítéses dohánytermékek, de csak addig, amíg azok piaci részesedése nem érte el a 2,5 százalékot. Ez most vált realitássá, így az Európai Bizottság megtette a megfelelő lépéseket.

Az uniós tagállamoknak 2023. július 23-áig van idejük arra, hogy kihirdessék az átültető jogszabályokat, amit a magyar kormány bő két héttel hamarabb megtett. Az uniós irányelvet 2023. október 23-ától kell alkalmazni, a jogszabály a nagyobb horderejű változtatások korábbi átültetése során tapasztalt logikát követi, azaz megfelelő felkészülési időt ad minden szereplőnek, így 2024 őszétől tűnhetnek el végleg ezek a termékek a piacról.

A rendelet ugyanis kimondja, hogy a hamarosan már tilalom alá eső termékeket „egy évig a dohány-kiskereskedelmi ellátó raktárába be lehet szállítani, és onnan – a véghatáridőig beszállított készlet kimerüléséig – a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet végző személy részére ki lehet szállítani.”

(Kiemelt képünk illusztráció: Hevített dohánytermék. Fotó: Flickr)

08:10

Ahogy a tetőzés elhagyta Budapestet, a védekezés fókusza a Duna főváros alatti szakaszára, délre helyeződött át – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az állami tévében az árvíz kapcsán.