Hatalmas bejelentést tett a Volán: nagyon sok utast érint

Az ősz végére úgy néz ki a Volán összes járművén lehet majd bankkártyával fizetni. 

2024. október 5., 12:43

Szerző:

Mint ismert a vállalat  idén nyár elején kezdte meg a készpénzmentes fizetés kiterjesztését valamennyi helyközi járatára. Akkori közlés szerint pedig az ősz végéig lezárul a POS-terminálok telepítése, ezt az ígéretet most ismét megerősítette Volán

A legtöbb Volán-járaton már elérhető 

Közleményük szerint a készülékek telepítése az előzetes terveknek megfelelően halad, így az autóbuszok háromnegyedén már most elérhető az online fizetés. A fejlesztés része a tarifareformnak, amely elsősorban az új vármegye- és országbérletek bevezetése révén tette olcsóbbá és jóval könnyebbé, egyszerűbbé is az utazást országszerte. 

Folyamatosan dolgoznak rajta 

Emlékeztettek, a társaság a nyár elején kezdte meg a készpénzmentes fizetés kiterjesztését. Június vége óta több mint 4000 autóbuszt szereltek fel terminállal, és országszerte 15 szerelőcsapat dolgozik folyamatosan azon, hogy ősz végéig mind az 5330, helyközi közszolgáltatást ellátó buszon elérhetővé váljon az elektronikus jegy- és bérletváltás. A készpénzmentes fizetési lehetőségről az autóbuszokon elhelyezett matricákról és az autóbusz-vezetőktől is lehet tájékozódni. A MÁV-VOLÁN-csoport a közlemény szerint bízik abban, hogy a fedélzeti elektronikus fizetés bevezetése is hozzájárul ahhoz, hogy egyre többen vegyék igénybe a közösségi közlekedési eszközöket.

Helyjegy rendszer

Ahogyan arról lapunk is beszámolt a MÁV augusztus elején közölte, az ország- és vármegyebérletek, illetve az azokra épülő új tarifarendszer kialakításának következő lépéseként fokozatosan a Volán-buszjáratokon is bevezetik – a távolságtól független 300 forintos – egységes helyjegyet. A helyjegy nemcsak a MÁV-applikációban váltható meg, hanem a jegy.mav.hu felületén, a vasúti és autóbuszos pénztárakban és a MÁV-START automatáiban is. A digitális csatornákon – tehát a MÁV-mobilalkalmazásban vagy jegy.mav.hu weboldalon – vásárolt helyjegy 5 százalékkal olcsóbban, mindössze 285 forintért érhető el. Az új, egységes helyjegy először a Budapestről induló és oda érkező távolsági autóbuszokon, a következő lépcsőben pedig a vidéki városok között lesz igénybe vehető. Az újításnak köszönhetően a helyjegyet vásárlók csúcsidőben, fokozott utasforgalom mellett is garantált ülőhelyen, kényelmesen utazhatnak. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Wikipédia)