Parkolópályán a készpénz: ezekben az üzletekben már csak kártyával lehet fizetni

A változás még nem érinti Magyarországot, de több brit üzletben is korlátozni kezdték a készpénzes fizetés lehetőségét. 

2024. szeptember 10., 11:12

Szerző:

A Tesco, az Asda és a Sainsbury's egyes üzleteiben már nem fogadnak el készpénzt, csak kártyával vagy érintésmentes módon lehet fizetni – írja az Express.co.uk.

Csak semmi készpénz 

A Tesco még augusztusban jelentette be, hogy a Nagy-Britanniában található kávézói közül 40 egység készpénzmentessé válik. A kávézók arra kérték az ügyfeleket, hogy a digitális önkiszolgálókon keresztül adják le a rendeléseiket, majd csak kártyát vagy érintésmentes megoldást alkalmazzanak a fizetés során. Az Asda pedig arról tájékoztatott, hogy közel 270 benzinkúton válnak készpénzmentessé. A szupermarket óriás azt mondta, azért döntöttek így, mert a benzinkútjaikon a fizetések több mint 90 százaléka már kártyás vagy érintésmentes volt. Ugyanakkor azt is közölték, hogy a többi benzinkúton, valamint a szupermarketekben továbbra is lehetőség van készpénzzel fizetni. A Sainsbury's azt állítja, hogy az üzleteinek és benzinkútjainak túlnyomó többsége továbbra is elfogad készpénz, az jelenleg nem ismert, hogy hány egység nem kínálja fel ezt az opciót. 

Törvényes lépés

Az Aldi, a Morrisons, a Waitrose és a Co-Op továbbra is elfogad kártyát és készpénzt is minden üzletében, beleértve az összes Morrisons benzinkutat és Waitrose kávézót is. A Full Fact tényellenőrző szervezet szerint a lépés teljesen törvényes, bármely üzlet megtagadhatja a készpénz elfogadását. Hasonlóan fogalmaz a Bank of England is, mint mondják az üzlettulajdonosok megválaszthatják, milyen fizetési módot alkalmaznak.  

Készpénzmentes fizetés itthon 

Bár itthon is egyre több helyen van lehetőség készpénzmentes módon fizetni, akadnak azért helyek, ahol még csak most kezdik bevezetni az opciót. A Volánbusz valamennyi helyközi járatain például csak nemrég kezdték el telepíteni az ehhez szükséges eszközöket, ám a társaság augusztusi közlése szerint a dolog ütemesen halad, mostanra már minden harmadik autóbuszon elérhető a készpénzmentes fizetés lehetősége. Ősz végéig pedig a tervek szerint a társaság valamennyi helyközi járatának fedélzetére felkerül a POS-terminál. A vállalat idén nyár elején kezdte meg a készpénzmentes fizetés kiterjesztését valamennyi helyközi járatára. Június vége óta már mintegy 2000 autóbuszra került fel a POS-terminál, és országszerte 15 szerelőcsapat dolgozik folyamatosan azon, hogy mind az 5330, helyközi közszolgáltatást ellátó buszon elérhetővé váljon az elektronikus jegy- és bérletváltás.

A terminálok nemcsak bankkártya, hanem a fizetésre alkalmas applikációval rendelkező okoseszközök (telefon, okosóra) használatát is lehetővé teszik 

– közölték. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)

 

Vörös-Gubicza Zsanett, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) képzési és vállalkozásfejlesztési igazgatójának irodájába lépve nem teljesen az fogad, amire számítottam. Kézfogása business, barátságos mosolya casual. A háttérben szól a zene, a falon zebrás kép lóg és hosszan beszélgetünk a vállalkozói lét sajátosságairól, a kereskedelmi kamarák szerepéről és a személyre szabott segítség fontosságáról.