Így érdemes használni a bankkártyát külföldön, hogy ne járjon rosszul

A bankkártya kényelmes megoldást kínál, de egy utazás alatt bárkit érhetnek kellemetlen meglepetések.

2024. július 11., 15:43

Szerző:

A bankkártya külföldön történő használata egyszerűnek tűnik, bizonyos szempontból az is, de turistaként körültekintően kell eljárni – figyelmeztetett a Bankmonitor.

Még az utazás előtt érdemes tájékozódni bizonyos kérdéseket illetően, ugyanis előfordulhat, hogy bizonyos díjak vagy használati feltételek más országokban eltérnek, és kellemetlen szituációt idézhetnek elő.

Az egyik legtöbb bosszúságot okozó félreértés abból fakad, hogy a dinamikus devizaváltás (DCC) ugyan lehetővé teszi, hogy külföldön is forintban fizessünk a POS-terminálokon keresztül, csakhogy adott esetben nem ez a legideálisabb választás.

Az EconomX is utánajárt ennek a lehetséges buktatóknak, és úgy tűnik, ez is egy olyan kérdés, amit át kell gondolni még az utazás előtt, az úti céltól függetlenül.

Bankkártya helyett készpénz? Néha ez a jobb döntés

Kétségtelen, hogy a készpénznél kényelmesebb bankkártyával fizetni külföldön. Egyrészt nem szükséges előre pénzt váltani (sok külföldi nyaralóhelyen a forintot a helyszínen nem is tudják beváltani, így erre nem is érdemes alapozni), és azt is nehéz kitalálni, vajon mennyi pénzt ideális átváltani. Ugyanakkor bizonyos szolgáltatásokért csak készpénzben lehet fizetni, jellemzően a helyi kisboltokban, így a szakértők azt javasolják, mindenki tartson magánál kisebb összeget készpénzben is a nyaralás alatt.

A bankkártyás fizetésnél azonban körültekintően kell eljárni, mert általában az adott ország devizájában történő fizetés lesz a hosszú távon kifizetődőbb. Aki mégis forintban fizetne, annak azzal kell számolnia, hogy a külföldi bank által meghatározott középárfolyamot veszik alapul, ami a váltás szempontjából előnytelenebb, viszont a forintban kiírt összeget fogják levonni az ügyfél számlájáról.

Az adott ország devizájában történő fizetés előnyösebb lehet, különösen az euróövezetben, viszont ebben az esetben is számolni kell a váltási költséggel, és azzal is, hogy a tranzakció csak néhány nappal később kerül könyvelésre, így a végül levont összeg némileg eltérhet, ha közben árfolyam-ingadozás következik be.

A szakértők azt javasolják, hogy a vásárlási limiteket még itthonról ellenőrizze mindenki, és érdemes digitalizálni a bankkártyákat: így elkerülhető a fizikai kártya sérülése vagy ellopása. Aki mégis ragaszkodik a bankkártya használatához, annak azt tanácsolják, hogy sose veszítse szem elől a kártyáját, így elkerülheti a visszaéléseket, illetve a kártya adatainak lemásolását.

A külföldi készpénzfelvétel a legdrágább megoldás, itt érdemes a hazai bank leányvállalatainak ATM automatáit keresni, a bankfiókban történő készpénzfelvétel azonban jelentős költségekkel járhat, ezért valóban fontos a pénzügyek tudatos megtervezése még az utazás előtt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pexels / energepic.com)