Így változik a Mastercard bankkártyák használata, minden ügyfelet érinteni fog

Új technológiával igyekeznek megvédeni a Mastercard bankkártyákat a csalóktól.

2024. június 4., 14:01

Szerző:

Egy új, mesterséges intelligencián alapuló technológia segítségével szeretné megtalálni a veszélyeztetett bankkártyákat a Mastercard – írta meg a HVG.

A társaság egyre nagyobb veszélynek látja azt, hogy megnövekedett az internetes és egyéb, online fizetéshez kapcsolódó csalások száma.

A különböző kémprogramok évente több millió bankkártya-adatot lopnak el, de a telefonokra és számítógépekre észrevétlenül települő kártékony szoftverek is hozzáférnek az érzékeny információkhoz, amely hatalmas anyagi kárt jelent a felhasználók számára.

Ma már a legkülönfélébb módszerekkel próbálnak meg hozzáférni a csalók ezekhez az információkhoz. A legrosszabb esetben maga a kártya tulajdonosa adja meg az adatait, és ilyenkor válik a legvédtelenebbé.

A bankok is igyekeznek többféle biztonsági intézkedéssel megvédeni a bankszámlákon található összegeket, most azonban a kártyakibocsájtó úgy döntött, hogy magát a kártyát is extra védelemmel látják el.

A Mastercard így szeretné felvenni a harcot a csalókkal

A generatív mesterséges intelligencia segítségével a Mastercard a tervek szerint megduplázza a potenciálisan veszélyeztetett kártyák felderítésének sebességét.

Az új technológia lényege, hogy folyamatosan megfigyeli a tranzakciókat, és amelyeket gyanúsnak ítél meg, azoknál intézkedéseket léptet életbe. Mindehhez azonban az szükséges, hogy a tranzakciókat a lehető leggyorsabban feldolgozzák, és a gyanús mintázatú vásárlásokat és kifizetéseket monitorozzák mind a vásárló, mind a kereskedő részéről.

Azok a kereskedők, akiket veszélyeztet egy-egy hackercsoport, gyorsabban értesülhetnek a problémáról, ami hatalmas előny, hiszen ma már a csalók gyakran összetett módszerekkel dolgoznak, amelyeket sok esetben rendkívül nehéz felismerni.

A Mastercard a fejlesztéstől azt reméli, hogy gyorsabban fel tudja majd hívni a bankok figyelmét arra, hogy mely bankkártyák lehetnek veszélyeztetettek a teljesült, illetve a sikertelen tranzakciók alapján. Így a pénzintézetek hatékonyabban reagálhatnak például azzal, hogy a potenciálisan veszélyeztetett kártyákat letiltják, és újakat bocsátanak ki helyettük.

Mindez növelheti az ügyfelek bizalmát, a kiberbiztonságot is, valamint a Mastercard bankkártyák megbízhatóságát is – áll a cég közleményében.

(Fotó: Pixabay)