MÁV-Volán összeolvadás: a buszokon is bevezetik a helyjegyeket

Új helyjegyet vezetnek be a buszokra, miután a Volánt beolvasztják a MÁV-ba. 

2024. augusztus 5., 10:42

Szerző:

Ahogyan azt lapunk is megírta jövő januártól már nem lesz többet látható a Volánbusz elnevezés, miután a vállalat egyesül a MÁV-val. Az egyesüléssel újítások is várhatók, a MÁV legfrissebb közlése szerint ugyanolyan helyjegyeket lehet majd venni a buszokra, mint amiket a nem InterCity-vonatokra adnak jelenleg. A rendszert több lépésben tervezik bevezetni. 

Következő lépés

Az ország- és vármegyebérletek, illetve az azokra épülő új tarifarendszer kialakításának következő lépéseként fokozatosan a buszjáratokon is bevezetik – a távolságtól független 300 forintos – egységes helyjegyet – közölte a MÁV hétfőn az MTI-vel. A közlemény tanúsága szerint így könnyebben áttekinthetővé és egységesebbé válik a tarifarendszer, ráadásul a legutóbbi frissítést követően, amikor a vasúttársaság okostelefon-alkalmazásába is beépítésre került az EMMA elnevezésű, egységes menetrendi kereső és útvonaltervező szolgáltatás, most a MÁV-applikációban is folytatódik a két szolgáltató integrációja: hétfőn elindult a Volán-járatokra érvényes új, választható helyfoglalási rendszer is.

Online olcsóbb 

Jelezték, hogy a helyjegy nemcsak a MÁV-applikációban váltható meg, hanem a jegy.mav.hu felületén, a vasúti és autóbuszos pénztárakban és a MÁV-START automatáiban is. A digitális csatornákon – tehát a MÁV-mobilalkalmazásban vagy jegy.mav.hu weboldalon – vásárolt helyjegy 5 százalékkal olcsóbban, mindössze 285 forintért érhető el  – írták. Közölték azt is, hogy az új, egységes helyjegy először a Budapestről induló és oda érkező távolsági autóbuszokon, a következő lépcsőben pedig a vidéki városok között lesz igénybe vehető. Az újításnak köszönhetően a helyjegyet vásárlók csúcsidőben, fokozott utasforgalom mellett is garantált ülőhelyen, kényelmesen utazhatnak – közölte a MÁV. A társaság kiemelte azt is, hogy nem lesz kötelező a helyjegy megváltása, azonban a frekventált járatokon fontos lesz, mert akinek nem lesz, az csak a szabadon maradt üléseken utazhat majd. 

Az összeolvadás részletei 

Ahogyan arról portálunk is beszámolt Lázár János építési és közlekedési miniszter hivatalosan is elrendelte a két állami tulajdonú személyszállító nagyvállalat, a MÁV-START Zrt. és a Volánbusz Zrt. egyesülését. Az összeolvadás jogi és adminisztratív folyamatainak év végéig kell lezárulniuk. A MÁV és a Volán tehát egyetlen társaságként folytatja majd tovább tevékenységét MÁV Személyszállítási Zrt. név alatt. Az egyesüléssel a Volánbusz teljesen elveszti önállóságát és végképp beleolvad a MÁV személyszállítási üzletágába. Az integrációnak az ígéretek szerint elsősorban cégjogi jelentősége lesz, a munkavállalók napi munkavégzését az összevonás alig érezhetően érinti majd. Változások elsősorban a menedzsment működésével, valamint a háttér- és támogatóterületek hatékonyabbá tételével kapcsolatban lesznek. 

A Volánbusz már tavaly december óta a MÁV irányítása alatt állt

Volánbusz és a MÁV-Start összevonása 2023. decemberében kapcsolt magasabb fokozatba, ekkor került ugyanis a 2021. január 1-e óta a MÁV csoporthoz tartozó, már országos lefedettséggel működő busztársaság és a MÁV-Start egységes irányítás alá. A két társaságot azóta közös vezérigazgató és egy egyesített igazgatóság irányítja,  2024. február 1-től pedig már egységes szervezeti felépítés alapján működik a két állami közszolgáltató.

(Kiemelt képünk forrása: Wikipédia)