Eperjes Károly 5 legemlékezetesebb nyilatkozata az elmúlt 5 évből: Lehet, hogy a jó Isten ezért küldött a Földre

Eperjes Károly a Magyar Színház művészeti vezetőjeként kezdte meg ezt a szezont, ebből az alkalomból szedtük össze legemlékezetesebb nyilatkozatait az utóbbi 5 évből, minden évből egyet.

2024. október 6., 06:23

Szerző:

Az évadindító társulati ülésen bejelentette a Magyar Színház (amit sokan a régi Nemzeti Színházként is ismertek), hogy új művészeti vezetője lett az intézménynek: Eperjes Károly. Az új vezető mellett új társulati tagok is érkezte, frissen csatlakozott Trokán Nóra és Haumann Máté – sőt, a színház arculatot is váltott, ezt mutatja be az alábbi, a hétvégén publikált videó. Mi pedig Eperjes Károly legemlékezetesebb nyilatkozatai közül válogatunk alább.

2020: Fiatalság

„Ez a fiatalság már nagyon keveset kapott a klasszikus értékekből, és ezért nagyon könnyen sok mindenre rávehető. [...] A fiatalságot mindig is az előtte levő generáció vagy tanítja, vagy csábítja valamire. A kettő nem ugyanaz. Nem szívesen lennék én most – pedig nagyon jó fiatalnak lenni – fiatal a mai világban. Sajnos kevés egyetemes érték-példázatot kapnak”

– értékelte Eperjes Károly a most fiatal színészgeneráció, illetve úgy általában a mostani fiatalság helyzetét a Pesti Hírlapnak 2020-ban.

2021: Orosz szisztéma

„Egész életemben az orosz szisztéma alapján voltam beoltva mindenféle ellen. A gyerekkori oltásaink mind onnan valók voltak, és beváltak. Ezért nem kérdés számomra, hogy az orosz oltást választom, ha megengedik”

– mondta Eperjes Károly 2021 januárjában a sonline.hu hírportálnak, amikor megjelentek az első covid elleni vakcinák. Nyilatkozatát a hírportálok többsége átvette. A színész ekkor már két covid-fertőzésen volt túl, összesen négyszer kapta el a betegséget.

2022: Sugalmazott

„Azt merem mondani, hogy mikor kész lett az egész film, úgy éreztem, lehet, hogy a jó Isten ezért küldött a Földre. Ez elég nagyképűen hangzik, mert azért vannak például gyerekeim is. De volt egy ilyen hiú belső érzésem, pedig Széchenyit nem dobom el magamtól soha, vagy az Eldorádót, vagy a színházi darabjaimat, de ez valami sugalmazott, nagyon különös dolog volt. Persze egy film, de több mint film”

– árulta el Eperjes Károly első rendezése, a Magyar Passió című filmje kapcsán a Teol.hu-nak.

2023: Drog

„Volt olyan filmfesztivál, híres filmfesztivál, nyugati, ahol egy filmrendező úgy gratulált nekem, hogy »Charlie, wonderful, great!«, és egy szalfettában egy pittkrétaszerű valami volt. Mutatom a rendezőnek, mondom, figyelj ide, hogy szeretett a Jóisten, hogy ő tudja, hogy képzőművésznek készülte, pittkrétát adott a premieren. »Hülye, rakd el, hasis! Hülye, rakd el, hasis!« A környezetem abból élt. Kétszer voltam a pokol kapujában, mert a siker démona elvitt. A siker démonából ’92-ben kijöttem, akkor már nem volt se drog, sem... Én értem a mostani... akkori én korosztályom színészeit, szoktam is odamenni hozzájuk, akár jobboldali, akár baloldali, hogy »figyelj magadra, ha így folytatod, belehalsz. Én ugyanebben voltam. Találj vissza a gyermeki alapokhoz, mert ha nem, belehalsz!«”

– emlékezett vissza Eperjes Károly arra, amikor egy nyugati filmrendező egy filmfesztiválon a gratuláció mellé kábítószert adott neki. A történetet a Hogy volt?! című műsor vendégeként mondta el, a beszélgetést a Médiaklikken itt lehet megtekinteni.

2024: Végkifejlet

„A hetven szál gyertya elfújása környékén visszatekintve most már nem cserélnék az álmaimmal. Mivel sportolóként nem kaptam annyi talentumot a Teremtőtől, mint színészként. Így jó, így szép, így van rendjén, hogy én színpadon és filmvásznon érhettem el sikereket, és nem a zöld gyepen. Ami a hetvenes számot illeti, Pilinszkyvel szólva: közeleg a »Végkifejlet«. Igyekszem jól megélni...S persze innen is üdvözlöm a sorstársaimat. Természetesen nem marad el a nagy beszélgetés Szabó Istvánnal, Cserhalmi Gyurival, akik ugyancsak most ünnepelhették a születésnapjukat”

– nyilatkozta Eperjes Károly a Blikk című lapnak februárban, 70. születésnapja betöltésekor.

(Kiemelt kép: a Magyar Színház Instagramja)