Zölden világító egerek Pécsett

Biotechnológiai fellegvár lehet a pécsi egyetem.

2011. június 2., 12:38

Négy pályázattal összesen közel kétmillió eurót nyertek el a Pécsi Tudományegyetem és az eszéki Josip Juraj Strossmayer Egyetem orvostudományi karai, amely révén egyedülálló biotechnológiai központ jön létre – olvasható a Dunántúli Napló internetes kiadásán, a

Bama.hu-n. A PTE vezetői által szerdán ismertetett projekt jelentősége óriási, hiszen a fejlesztések révén a pécsi és eszéki szakemberek olyan fontos kutatási területeken léphetnek előre, mint a rákkutatás. A biotechnológia-ipar a fejlett világ egyik gazdasági húzóágazata, az élet számos területén, például az egészségiparban, mezőgazdaságban, környezetvédelemben nagyon fontos szerepet játszik.

Az együttműködés egyik leglátványosabb eredménye a transzgenikus kísérleti állatok tenyésztése. Ennek lényege, hogy géntechnológia segítségével olyan egereket hoznak létre, amelyek UV-fénnyel megvilágítva zöld fényt bocsátanak ki. Ez a különleges tulajdonság a kutatók számára rendkívül értékessé teszi a kísérleti állatokat, például a szövettani elemzések területén. A közös projektben felépülő pécsi állatházban tenyésztik és gondozzák a transzgenikus "világító egereket", hosszú távon pedig más kísérleti állatok szaporítását is tervezik.