Újdonság a szívsebészetben: bio szívbillentyű

Újító szívműtétet végeztek el csütörtökön az egyik legnagyobb oroszországi szívgyógyászati központban: egy olyan billentyűt ültettek be egy beteg szívébe, amelyet speciálisan a páciens számára, fiziológiai tulajdonságainak figyelembe vételével fejlesztettek ki egy külön erre a célra kiválasztott, szigorúan biokoszton nevelt sertés szívszöveteiből.

2011. május 21., 15:34


A különleges bioprotézis beültetését a Leo Bokerija nemzetközi hírű szívsebész vezetésével dolgozó team hajtotta végre az

Alekszandr Bakuljev nevét viselő moszkvai Szív- és Érsebészeti Tudományos Központban . (A 72 életévében lévő Bokerija a Központ igazgatója). Ennek a laboratóriumában alkották meg az implantátumot. A beteg, egy 24 éves lány vele született szívmegnagyobbodásban szenvedett, és életveszélyes állapotban volt. Az ő esetében mechanikus billentyű túl súlyos lett volna, így nem jöhetett szóba – számolt be az esetről a RIA Novosztyihírügynokség. A hat órás műtétet újságírók és tv-kamerák tucatjai követtek figyelemmel. Az operáció után a beteg tíz napig orvosi megfigyelés alatt marad. A teljes rehabilitáció hat-nyolc hónapig tart.

A jelentős újításnak ígérkező bioprotézist kifejlesztő szakemberek fél évig tesztelték a különböző sertés- és borjúszív szöveteket, keresték azokat, amelyek fiziológiai tulajdonságaiban a legjobban egyeznek a beteg szívével. Ezekből alkották meg a billentyűt, amely formájában épp olyan, mint az emberi, és más tulajdonságaiban is maximálisan helyettesíti azt - írta a

Komszomolszkaja Pravda.

A „donor” állatokat egy Moszkva környéki biofarm szállította. Ott garantáltan nem kapnak hormonokat és antibiotikumokat, hanem a legegészségesebb tápon, a legnagyobb összkomfortban élnek, és napjaikat tv-nézéssel és zenehallgatással múlatják - mesélte a farm büszke tulajdonosa. Már kiválasztották azokat a vegyszer- és hormonmentesen nevelt borjakat és sertéseket, amelyekből a Központ laboratóriumában további „betegre szabott” bioprotéziseket készítenek majd.

A Bakuljev Központban évente több mint négyezer nyílt szívműtétet végeznek, ezek 40 százaléka billentyű csere. Egész Oroszországban évente mintegy tízezer bioprotézist ültetnek be, az erre az eljárásra rászoruló szívbetegek mindösszesen 30 százalékának – írta a csütörtöki műtéttel kapcsolatban a RIA Novosztyi.

Ajánlat:

Az NTV tv-csatorna riportja a műtétről

A témához tartozik:

Vera szívre vár

További anyagok Oroszországról az

oroszline.huoldalain