Új dinofajt találtak magyar kutatók

Új dinoszaurusz faj leírását is publikálják jövőre azok a kutatók, akik tavasszal a Nature-ben számoltak be egy különleges bakonyi leletről, az Ajkaceratops maradványairól. Ősi Attila, az MTA-MTM Paleontológiai Kutatócsoport, valamint az Akadémia elnöke által életre hívott Fiatal Kutatók Testülete tagja brit és amerikai szerzőtársaival közösen egy új, Iharkúton megtalált Rhabdodontida dinoszauruszt ismerteti a tervezett cikkben.

2010. december 25., 07:09

Három-négy méter hosszú, a két hátsó lábán járó dinoszaurusz, amelynek fogkoronáit függőleges irányú barázdák tették jellegzetessé - így nézett ki az a növényevő hüllő, amelynek különböző maradványaira az elmúlt tíz évben bukkantak az Ajkához közeli lelőhelyen dolgozó paleontológusok. - A hasonló erdélyi és nyugat-európai csontokkal összehasonlítva egyértelműek az eltérések. Ez alapján kijelenthető, hogy új fajról van szó - nyilatkozta az

mta.hu-nak Ősi Attila, aki 2000-ben fedezte fel a bakonyi lelőhelyet. Az azóta eltelt időben kiderült, hogy az egykori bauxit külfejtés a magyar őslénykutatók kincsesbányáját rejti. Egyebek mellett borostyánkőbe zárt apró rovarok, szenesedett növénymaradványok, valamint dinoszauruszok csontjai kerültek napvilágra.

A kutatók nemzetközi érdeklődést is kiváltó publikációkban számoltak be az ásatások eredményeiről. Ősi Attila tavasszal egy brit és egy amerikai paleontológussal együtt írta le az iharkúti lelőhely felső-kréta rétegeiből előkerült Ajkaceratops kozmainak elnevezett Ceratopsia dinoszauruszt. A három szakember következő, közösen írt tudományos cikkében az elmúlt egy évtizedben megtalált csontok alapján egy másik növényevőt, a Rhabdodontida dinoszauruszt mutatja majd be. A nagyközönség számára a legérdekesebbek a dinoszauruszok, a kutatók szemében azonban legalább ilyen izgalmasak azok a sokkal apróbb leletek, amelyek alapján rekonstruálni tudják azt, hogy milyen lehetett a mai Bakony helyén az élet 85 millió évvel ezelőtt. Szerves anyagban dús üledékekből, kőzetekből előkerült pollenek, a levelek erezetét, a halak pikkelyeit is megőrző kőzetek, borostyánban fennmaradt apró rovarok segítik az őslénytannal foglalkozó kutatókat abban, hogy mozaikszerűen „kirakják" azt a krétakori, szubtrópusi éghajlatú, gazdag növényvilággal rendelkező mikrovilágot, amelyben annak idején a dinoszauruszok éltek. - A pollenek a geológiai kormeghatározást segítik, az Ajka környékén és Iharkúton talált fosszilis borostyán, az úgynevezett ajkait pedig olyan formában őrzi meg például az egykori rovarokat, ami a csonttartalmú kőzetben elképzelhetetlen - illusztrálta egy-egy példával Ősi Attila, hogy a dinoszaurusz csontokon kívül mennyi minden segíti a kutatókat a régmúlt állat-, és növényvilágának feltárásában. A borostyánban fennmaradt apró élőlények vizsgálatában nagy segítséget jelentett a kutatóknak a nyáron átadott Nikon-KOKI Mikroszkóp Központ csúcsmikroszkópja, amellyel sokkal részletesebben tudják megvizsgálni a mintákat.

Ősi Attilára és csapatára azonban a csontleletek feldolgozása is nagy feladatot ró. Az elmúlt egy évtizedben körülbelül tízezer csontdarabot és több mint harmincféle gerinces maradványát gyűjtötték össze. Ezt a hatalmas anyagot elő kell készíteni a további vizsgálatokhoz. - Az iharkúti leletek 70-80 százalékát preparáltuk idáig, részletes tudományos feldolgozásról pedig 30 százalékuknál beszélhetünk - mondta a fiatal paleontológus. A terepre jövő nyáron térnek vissza a kutatók. Az iharkúti ásatáson szisztematikusan haladva, évről évre mintegy hetven-nyolcvan négyzetméternyi területen folytatják az ásatást. Ősi Attila tájékoztatása szerint a következő évben kiemelt figyelmet fordítanak a borostyántartalmú-, valamint a finom szemű üledékes, magas szervesanyag-tartalmú, a maradványokat jól megőrző rétegekre.