Tornádó egyenes adásban

Bár manapság már sajnos nem ritkaság, hogy a televízió kamerái előtt zajlanak a természeti katasztrófák – emlékezzünk csak a tavalyi japán szökőárra – hamarosan már végigkísérhetjük az interneten egyes természeti jelenségek kialakulását és fejlődését valós időben. ()

2012. február 12., 07:20

A Google ugyanis bejelentette, hogy beindítja a Public Alerts szolgáltatását, amely a Google Maps felhasználásával ad folyamatos információt e jelenségek alakulásáról az időjárási viszonyokkal együtt, különösen tekintettel az Egyesült Államokat sújtó eseményekről.

Azokban az országokban, ahol a ciklonok, tájfunok, földrengések gyakoribbak, egy ilyen információs eszköz alapvető fontosságú lehet. Éppen ezért a Google Public Alertre kattintva mindenki pontosan felmérheti adott esetben a saját veszélyhelyzetét és időben megteheti a megfelelő óvintézkedéseket.

A Google programját az amerikai nemzeti óceán- és légkörügyi hivatallal, az országos meteorológiai, valamint a geológiai szolgálattal együttműködésben valósítja meg. Egy földrengés esetében például bemutatják a katasztrófa sújtotta területet, a földmozgás erejét, időtartamát. Egy tornádónál láthatók lesznek a forgószél mozgásával kapcsolatos előrejelzések is. Egyúttal közvetlenül hozzáférhetők lesznek a katasztrófavédelmi hatóságok által kiadott közlemények, a természeti csapás elleni intézkedések és a lakosság számára ajánlott teendők is.

Forrás:

http://www.energiacentrum.com/