Testen kívül is doboghat a szív

A születési rendellenességek között előfordulhat olyan is, hogy az újszülött testen kívüli szervekkel jön a világra. Noha nem gyakori, ám annál súlyosabb állapotról van szó. Ha sikerül is megmenteni a csecsemő életét, előfordulhat, hogy életre szóló hátrányokkal kell élnie.

2011. április 13., 06:22

Ez a fajta születési rendellenesség igen veszélyes lehet, mert további kockázatokat hordozhat – gastroschisis ritkán valamilyen kromoszóma-rendellenességgel vagy egyéb fejlődési rendellenességgel társulhat, de további bélrendellenesség, például bélszűkület is kialakulhat – magában, nem beszélve a fertőzésekről. Ide tartoznak a hasfal záródási zavarai, amelynek két változata is előfordulhat: gastroschisis és omphalocele. A gastroschisis, azaz hasfalhasadék esetén egy kis „lyuk” van a hasfalban. A nyílás csaknem mindig a köldökzsinór jobb oldalán helyezkedik el, amelyen a hasi zsigerek – belek és a gyomor – kitüremkednek, és itt hiányzik a zsigereket fedő membrán. A gyomor, a vékony- és vastagbelek tehát nem a hasfalon belül helyezkednek el, hanem a magzat testén kívül – írja a

hvg.hu.

Ám nem csak a bélrendszernél fordulhat elő, hogy egy belső szerv a testen kívülre kerül. Körülbelül egy hónapja érkezett arról hír, hogy kínai orvosok annak a kisbabának az életéért küzdenek, akinek a testén kívül dobog a szíve. A párhónapos csecsemő szívét csak egy vékony hártya fedi és jól látható a gyomra felett. Az őt kezelő orvosok szerint a ritka rendellenesség rendkívül veszélyes, a legkisebb nyomás is végzetes lehet. A sebészek különböző műtéti megoldásokon gondolkodnak, de attól tartanak, hogy a gyermek nem élné túl a beavatkozást. Így arra várnak, hogy a gyermek szervei kissé megerősödjenek, hogy nagyobb esélye legyen a túlélésre.

Hasonló esetre már korábban is volt példa. Új-Delhiben is megoperáltak korábban egy kisfiút, aki testen kívüli szívvel született. Az operáció nagy kihívást jelentett az orvosoknak, ugyanis a testen belül előbb helyet kellett csinálni a szívnek, félre tolva a tüdőket, és a májat. 2008-ban Indiában is született testen kívüli szívvel és májjal egy újszülött, akit szintén megműtöttek, és jól van.