Szokatlan bűnügy borzolta a kedélyeket a nyelviskolában

Kína Csiangszi tartományában lefolytatták az első hatósági akciót szerzői jogsértés miatt. A több hatóság és kormányzati szerv összehangolt fellépése eredményeképp végül bíróság elé állították a bűnösöket.

2011. május 3., 13:47

Az ügy még tavaly augusztusban kezdődött, amikor a Pekingi Kiadó Csoport (Beijing Publishing Group) panaszt tett a csiangszi szerzői jogvédő irodánál, amiért a Nancsang városban működő Csendes-óceáni Oktatási és Tanácsadó Társaság Kft (Pacific Education and Advisory Co Ltd - PEA) jogosulatlanul nyomtatja az angol nyelv tanulásához készített szöveggyűjteményét.

Az Iroda rajtaütése során több mint tizenkétezer hamis példányt foglaltak le. A PEA hivatalosan egy Tan vezetéknevű személy cége volt, azonban a nyomozás során kiderült, hogy a társaság felett a jogokat valójában egy tajvani lakos, Lin Ce-Cseng gyakorolta. A vizsgálat fényt derített rá, hogy valójában Lin szervezte meg az összesen tizenötezer hamis példány kinyomtatását, egy nancsangi nyomdában, hogy azután felhasználhassa őket nyelviskolájában. Mivel Lin tajvani, az ottani hatóságok is bekapcsolódtak a nyomozati munkába.

A nancsangi bíróság a magas példányszámra tekintettel bűncselekménynek nyilvánította az esetet. Azonban, mivel végül "csupán" 2900 példányt értékesítettek, és azokat is a PEA tanulóinak, nem szélesebb körben, Lin megúszta három év próbára bocsátással, és 60.000 jüan (közel 1.800.000 forint) büntetéssel. Ezen kívül, a tartományi sajtó- és publikációs hatóság bevonta a sokszorosításban részt vett nyomda működési engedélyét. Az akciót a hatóságok példaértékűnek minősítették, mert több hivatal és bűnüldöző szervezet hatékony együttműködésével sikerült felgöngyölíteni az ügyet.