A víz is fertőző lehet az árvíz után

Az évtized legnagyobb áradása további problémákat okozhat, hogy a víz minősége sem megfelelő.

2024. október 4., 19:16

Szerző:

Akár magánházaknál is fertőző lehet a víz, amelyet a fúrt kutakból vételeznek – írta meg a Pénzcentrum.

Az áradás számos települést érintett, és bár az elmúlt hetekben a víz visszahúzódott, a károk helyreállítása még mindig folyamatban van. Ezek közé tartozik az is, amely a fúrt kutakat érinti.

Egy árvíz során ezeket is elöntik a medrükből kilépő folyók, ami rendkívül fertőzésveszélyes. A Synlab környezetanalitikai üzletágvezetője a Pénzcentrumnak arról beszélt, hogy minden áradás esetében rendkívül sok fertőző anyagot hoz magával a víz. Egyértelmű, hogy ezek a fúrt kutakba is bekerülnek, ami rövid és hosszú távon is közegészségügyi veszélyt jelent.

Rengeteg baktérium lehet ezekben a kutakban jelenleg, így elengedhetetlen, hogy felhasználás előtt ezeket ellenőrizzék, laboratóriumi vizsgálatokat végezzenek, majd fertőtlenítsék azokat.

A lakosság is veszélyben lehet a víz miatt

A sekély mélységű talajvíz kutak üzemelnek a legtöbb magyarországi felhasználási helyen. Nem ritka az sem, hogy ezeket nem csupán az öntözéshez használják, hanem akár a lakóházakba is ezekből vezetik be a vizet. Ilyen formán a csapból érkező víz is fertőzött lehet.

Az árvíz során számos emésztőből kisodródhatnak a veszélyes anyagok, a fekália, illetve vegyi anyagok is. A szakemberek nem véletlenül hívták fel a figyelmet arra, hogy tilos és veszélyes akár csak fürdőzni is a megáradt folyókban, de inni a vizükből még ennél is veszélyesebb.

A fúrt kutak esetében az is problémás, hogy a kórokozók könnyen el is szaporodnak bennük, a fertőzés pedig olyan mértékű lehet, hogy akár járványok is kialakulhatnak. Azt is szem előtt kell tartani, hogy a vírusok és baktériumok a talajvízbe is bekerülhetnek az elárasztott területeken, de a felszín alatti vízáramlások miatt akár a megáradt folyóktól távolabb eső fúrt kutaknál is fennáll a fertőzésveszély, és erre sokan nem is gondolnak, amikor gyanútlanul használják az ezekből vételezett vizet.

A víz külalakja, például a zavarossága, a szaga és a színe is árulkodó lehet, de a kórokozók kimutatásához mindenképpen laboratóriumi vizsgálatokra van szükség. Mindez elkerülhetetlen ahhoz, hogy biztonsággal felhasználható legyen a fúrt kutak vize.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Az természetes, ha az energiaszintünk fenntartása érdekében időnként jelez a testünk, hogy ideje pótolnunk az elégetett energiát. Ám ha a farkasétvágy sokszor eluralkodik rajtunk, az több állapot és betegség tünete is lehet.