Szenzációs felvételek készültek a rejtélyes régióról

Az európai Herschel űrteleszkóp fenséges, új felvételt készített egy klasszikus csillagászati célpontról, a Sas-csillagködről – írja a .

2012. január 19., 07:15

1995-ben a Hubble Űrteleszkóp képe a Sas-csillagködről - "A Teremtés Oszlopai" - a 20. század egyik legikonikusabb űrfotójává vált. Most az Európai Űrügynökség (ESA) két obszervatóriuma új fényt vet a rejtélyes csillagformáló régióra.

Az M16-nak is nevezett nebula mintegy 6500 fényévre található a Serpens (Kígyó) konstellációban. Egy fiatal, forró csillaghalmazt - NGC6611 – ölel fel, mely közepes méretű teleszkópokkal is látható. Ezen halmaz formázza és világítja meg a környező gázt és port, így hatalmas, kivájt üreget és oszlopokat hoz létre, ezek mindegyike néhány fényév hosszú.

A Hubble korábbi felvétele azt sugallta, hogy az oszlopok belsejében új csillagok születnek, mélyen az apró csomókban - úgynevezett párolgó gázglobulákban. A kitakaró por miatt azonban a Hubble látható fényű felvétele nem tudott bepillantani a képződményekbe és bizonyítani, hogy ténylegesen fiatal csillagok születnek ott.

Az ESA Herschel Űrobszervatóriumának új felvétele az oszlopokat, és a körülöttük lévő gáz és por széles mezejét mutatja. A távoli infravörös hullámhosszokon készült felvétel lehetővé teszi, hogy a csillagászok bepillantsanak a régió oszlopaiba és struktúráiba. Ezzel párhuzamosan, az ESA XMM-Newton teleszkópjának új röntgenképe pedig azokat a forró, fiatal csillagokat mutatja, melyek az oszlopok kivájásáért felelősek.