Szélsőséges időjárás: megdőlt a hidegrekord

Több mint százéves hidegrekord dőlt meg ma hajnalban Budapesten. Ferihegyen 1,3 fokot mértek. Legutóbb 1886-ban mértek 1,8 fokot – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat adataiból. Országos viszonylatban a Nógrád megyei Zadaron volt a leghidegebb, ahol szintén rekord dőlt. Ott ma hajnalban mínusz 4,2 fokot mértek, mellyel megdőlt az 1999-es mínusz 1,9 fokos rekord. Emellett az ország további nyolc pontján rögzítettek az 1999-esnél alacsonyabb hőmérsékletet.

2011. május 6., 15:24

Sokan fázhattak - vagy éppen gyönyörködhettek a deres fűszálakban - ma reggel a munkába induláskor, hajnalban ugyanis országszerte fagypont közelébe csökkentek a hőmérsékletek, a várakozásoknak megfelelően pedig az 1999-es hidegrekord is megdőlt: az OMSZ műszerei Zabarban hajnalban -4.2 °C-ot, azaz több mint 2 fokkal hidegebbet mértek az eddigi rekordnál.

Ezen túlmenően az országban még 8 másik ponton is alacsonyabb értékeket mértek a korábbi rekordnál, a fővárosban 125 éves rekord dőlt meg: 1886-ban 1.8 °C-ot, míg a mai napon Ferihegyen 1,3 °C-ot mértek.

Az Időkép műszerei is több helyen regisztráltak -1.9 fok alatti értékeket, melyek szerint a leghidegebb Mihálygergén és Boldogkőváralján volt.

Az

Időkép műszereiis több helyen regisztráltak -1,9 fok alatti értékeket, melyek szerint a leghidegebb Mihálygergén és Boldogkőváralján volt -mondta Kurunczi Rita az Időkép meteorológusa a Klubrádiónak.

A meteorológusok felhívják a figyelmet, hogy holnap hajnalban az északkeleti területeken még fagypont alá csökkenhetnek a hőmérsékletek, de az országban továbbra is többfelé számíthatunk talajmenti fagyra.