Nézz az ég felé! - Újra látható lesz a Nemzetközi Űrállomás

Vasárnap és jövő kedden kis szerencsével újra látható lesz, amint Magyarország felett elvonul az ISS Nemzetközi Űrállomás. Az időjárási előrejelzések szerint vasárnap felhőátvonulásra kell számítani, kedden azonban derült lesz az égbolt. Az égen fényes, mozgó pontnak látszó jelenséget egy hete sokan nézték ufónak, azaz azonosítatlan repülő tárgynak.

2011. március 5., 18:54

Vasárnap és jövő kedden vonul át ismét Magyarország felett az ISS Nemzetközi Űrállomás. A mozgását követő

www.heavens-above.comoldalon a földrajzi koordináták vagy a települések neve alapján lehet megkeresni, hogy mikor hol és hány óra körül érdemes felnézni az égre, ha látni szeretnénk. A Független Hírügynökség az adatbázisban rákeresett Budapest nevére, és a program szerint legközelebb március 6-án vasárnap közép-európai idő szerint 18 óra 27 perc körül ér a főváros fölé a Nemzetközi Űrállomás. Aki erről lemarad, jövő héten kedden, március 8-án 17 óra 44 perc környékén pótolhatja az élményt. A honlapon kapott műholdképes előrejelzés szerint a keddi vonulást nagy eséllyel újra látni lehet majd az ország keleti részében is, amennyiben az időjárási viszonyok megfelelőek lesznek.

Az Országos Meterológiai Szolgálat szerint vasárnap hidegfronti felhőátvonulás várható, ez azt jelenti, hogy az ég váltakozóan lesz tiszta, illetve felhős, kedden azonban nem kell felhőkkel számolni, derült időre lehet számítani.

Múlt szombaton kora este több településen, Békéscsabán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Érpatakon, Debrecenben, Dunaújvárosban és Budapesten is több szemtanú látta a két furcsa, fényes pontot, amelyek párhuzamosan mozogtak egymás mellett, majd alacsonyabbra ereszkedtek, megálltak, végül elhalványult a fényük. Sokan azt hitték, hogy ufók jelentek meg, ám a Magyar Űrkutatási Iroda vezetője, Both Előd a Független Hírügynökségnek elmondta: a szemtanúk a Nemzetközi Űrállomást látták, amely rendszeresen átrepül Magyarország felett. Ha a fényviszonyok megfelelőek, vagyis az űrállomás nem a Föld árnyékában van, hanem a Nap megvilágítja, akkor tiszta időben szép fényesen látszik az égbolton. A múlt szombati esemény különlegességét az adta, hogy az űrállomás éppen összekapcsolódni készült a Discovery amerikai űrrepülőgéppel, ami nagyon ritka látvány.