Nem változik a véleményük, ha fegyvert látnak

A Pew Reseach Center friss felmérése szerint a hat halálos áldozatot követelő arizonai lövöldözést követően sem változott a fegyvertartás megítélése az Egyesült Államokban. A kutatás szerint az amerikaiak jelentős része továbbra is kitart az állampolgárok fegyvertartási jogának védelme mellett.

2011. január 25., 10:18

A felmérés eredményei szerint 2011 januárjában az amerikaiak 49 százaléka gondolja úgy, védeni kell az állampolgárok fegyvertartáshoz való jogát, míg 46 százalék látja úgy, a törvényhozásnak szigorúbban kellene kontrollálni, ki és milyen feltételekkel tarthat lőfegyvert. A 2010 szeptemberében végzett hasonló megkérdezés szerint a válaszadók 46 százaléka foglalt állást a fegyvertartás mellett, 50 százaléka pedig inkább ellene volt. Az adatok szerint tehát, a hat halálos áldozatot követelő, Gabrielle Giffords arizonai képviselőnőt pedig súlyosan megsebesítő lövöldözés hatására nem változott a kérdés megítélése, sőt a fegyvertartás továbbra is közel egyenlő arányban osztja meg a társadalom tagjait.

A kérdés megítélése az adatok szerint továbbra is összhangban áll a pártszimpátiával. A republikánus szavazók 72 százaléka a fegyvertartáshoz való jogot védené, míg a demokraták 70 százaléka inkább kontrollálná azt. A független szavazók 52 százaléka a jogvédelem, 44 százaléka a kontrollálás mellett foglal állást.

Zavart személyek kontra társadalmi problémák

A Pew kutatói szerint a probléma megítélésének változatlanságát magyarázhatja, hogy a társadalom többsége inkább egy mentálisan zavart személyiség egyéni akciójának látja a lövöldözést, minthogy a társadalmi és gazdasági problémákra reflektáló erőszakos cselekedetnek tekintse. A kutatás során megkérdezettek 58 százaléka értett egyet az előbbi állásponttal, míg 31 százalék lát mélyebben gyökeredző gondokat a merénylet kapcsán.

Azok, akik hajlanak arra, hogy az erőszakon túlmutató okokat lássanak, 27 százalék szerint olyan társadalmi problémák húzódnak a háttérben, mint a társadalmi morál gyengülése, a gyermeknevelési elvek megváltozása vagy a szekularizáció. Az egyetértők 21 százaléka szerint politikai problémák magyarázzák az erőszakot, 14 százalék az egészségügyi rendszer hibáit, 13 százalék a hatályos fegyvertartási szabályokat okolja.