Megcsonkított holttestek a maja sírokban

Egy mexikói ásatáson meglepő leletekre bukkantak régészek: lefejezett, megcsonkított holttestek tucatjait találták meg. A felfedezés alátámasztja a maja művészetben látott erőszakos és véres rituálékat.

2013. szeptember 19., 10:24

Nicolaus Seefeld, a Bonni Egyetem régésze 1400 éves tömegsírokat tárt fel a mexikói Uxul városban. A nagyjából 32 négyzetméteres sírban összesen 24 ember maradványait találták meg. Maga a sír előtte valószínűleg vízgyűjtő lehetett. A 24 áldozat eltemetése után a maják sóderrel fedték le a sírt, majd agyaggal tüntették el teljesen. A két réteg miatt a holttesteket nagyon jó állapotban találták meg – írja az Index.

A koponyákat szétszóródva találták meg, nem a törzshöz kapcsolódva. Szekercenyomokat találtak a nyakcsigolyáknál, ez azt jelenti, hogy lefejezték az áldozatokat. Érdekesség, hogy sok esetben az alsó állkapcsot is elválasztották a koponya többi részétől.

A régész két lehetséges forgatókönyvet vázolt fel az áldozatok kilétéről. Valószínűleg hadifoglyok voltak, vagy egy másik városból, vagy uxulbeli nemesek lehettek. Utóbbi elméletet erősíti, hogy néhány fogban drágakődíszítést találtak.

A maják művészetében gyakran jelent meg az erőszak, főleg háborúval és az elfogott foglyokkal kapcsolatban. Az erőszaknak azonban alig voltak eddig régészeti bizonyítékai.