Csúnyán ráfázhat, ha kikukázott palackokat váltana vissza

A palack visszaváltási rendszerrel trükközők egyre többen vannak, sokan a következményekkel sem számolnak. 

2024. október 5., 09:28

Szerző:

Persze az is elképzelhető, hogy vannak, akik nem is tudják, amit csinálnak, nem szabályos. Szép számmal akadnak ugyanis olyanok, akik a szemetesbe dobott betétdíjas palackokat kikukázzák, zsákokba gyűjtik, majd nagy tételben fogják és visszaváltják. A rendőrség tájékoztatása szerint viszont ez szabálysértés, ha pedig rajtakapnak valakit, akkor csúnya bírság is járhat a műveletért – írja a Dívány.

Börtön is járhat 

A visszaváltási rendszerrel kapcsolatos kérdéseket több ízben körbejártuk már itt a 168.hu oldalán, nemrég például arról írtunk, egy Facebook-felhasználó által közzétett videó tanúsága szerint a MOHU palackvisszaváltó automatái könnyebben átverhetők, mint azt bárki hinné. A gépek ugyanis simán visszaveszik a még nem betétdíjas palackokat is, ha valaki nyomtat hozzájuk egy releváns vonalkódot. Viszont, ahogyan ahogyan azt lapunk is megírta, ezt a „megoldást” senkinek sem javasoljuk, ugyanis ezzel bűncselekmény, egész pontosan az információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette valósul meg. Talán hihetetlennek hangzik, de ezért alapesetben 3 év börtön járhat, ha pedig valaki üzletszerűen és bűnszövetségben követi el tettét, továbbá a kárérték meghaladja az 500 millió forintot, akkor 10 évre is rács mögé kerülhet az elkövető. Szóval a videóban látható trükk nem annyira ártalmatlan, szóval sehogy sem éri meg kipróbálni.

Guberálni sem lehet 

Most pedig kiderült, hogy a guberálással is óriási bajba lehet kerülni, ez a cselekedet szabálysértésnek minősül, ha pedig valakit rajtakapnak kukázás közben nagyobb összegű bírságra, sőt akár elzárásra is számíthat. Az Országos Rendőr-Főkapitányságot (ORFK) közlése szerint a kidobott palackok jogállását A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény szabályozza. E törvény értelmében pedig a szemetesbe dobott palackok és alumíniumdobozok települési hulladéknak minősülnek. 

A gyűjtőedénybe helyezett települési hulladék a hulladéktermelő (akinek tevékenységeiből hulladék képződik) tulajdonát képezi addig, amíg az a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenységet ellátó koncessziós társaság vagy a vele szerződött gazdasági társaság birtokába kerül. Ha a gyűjtőedényt a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenység ellátásának biztosítása céljából közterületen helyezték el, a hulladék a gyűjtőedényben történő elhelyezéssel a koncessziós társaság tulajdonába és a koncessziós társaság vagy a koncesszori alvállalkozó birtokába kerül

– összegezte válaszában az ORFK. Mindez pedig azt jelenti, hogy a közterületen elhelyezett gyűjtőedényekbe dobott visszaváltható palack nem gazdátlan, amit bárki összeszedhet és visszaválthat. 

Ennek megfelelően amennyiben a hulladékot a gyűjtőedényből az arra nem jogosult személy eltávolítja, úgy cselekménye alkalmas a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 177. § (1) bekezdés a) pontjában foglaltak szerinti tulajdon elleni szabálysértés elkövetésére, melynek okán feljelentés alapján az eljárás alá vont személlyel szemben szabálysértési előkészítő eljárás indul

– tájékoztatott a rendőrség. 

A büntetés mértéke 

Válaszukból az is kiderült, hogy az intézkedő rendőr kiszabott helyszíni bírságának mértéke 6500 Ft-tól 65 000 Ft-ig terjed, ha pedig valaki a cselekmény elkövetése után hat hónapon belül ismét szabálysértést követ el, akkor akár 90 000 Ft-ig is terjedhet a büntetés mértéke. Fiatalkorú elkövető esetén a legmagasabb bírságösszeg 32 500 Ft. A tulajdon elleni szabálysértés esetében a bíróság egyébként elzárás, pénzbírság vagy közmunka büntetést alkalmazhat. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Szántai Edina/168.hu)