Kiderült, mennyi vér jött össze Sallai Nóra javára a felhívás nyomán

Sallai Nóra ügyében az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese nyilatkozott.

2024. október 5., 06:13

Szerző:

Az egész ország összefogott, amikor kiderült, hogy a múlt héten pénteken autóbalesetet szenvedett és válságos állapotba került Sallai Nóra és ötéves kisfia. A hírek szerint egy családi látogatásról tartottak éppen hazafelé, amikor Alsónémediben bekövetkezett a tragédia. A 44 éves színésznő egy Opelt vezetett, és egy mellékutcából kanyarodott ki a főútra, amikor belecsapódott egy hatalmas sebességgel érkező BMW.

A Jóban-rosszban című sorozatból, de szinkronhangként is jól ismert színésznő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy azóta is, már több, mint egy hete élet és halál között lebeg. A kisfiával kapcsolatban annyit lehet tudni, hogy újraélesztésre volt szükség. A BMW-ben két fiatalt találtak, akik végtagsérülésekkel kerültek kórházba, de úgy tudni, nem csak ők ketten voltak a járműben.

Sallai Nóra számára véradást szerveztek

Úgynevezett irányított véradással lehet segíteni Sallai Nórának, akin egy műtétet már elvégeztek a baleset óta, de további operációkra lesz szükség, amihez pedig vér szükséges. A barátok-hozzátartozók hétfőtől kezdve mindenkit kértek és kérnek továbbra is, hogy véradással segítség Sallai Nórát. A kampányba a felhívás publikálásával beszállt többek között Józan László, Csonka András és Járai Kíra is, Mága Zoltán pedig azt posztolta, hogy el is ment vért adni.

A Story.hu pénteken megkereste az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettesét, aki a következőket nyilatkozta a kampány eredményességéről:

„A felhívás elérte a célját, sokkal többen jöttek el, mint amennyire a betegnek eddig szüksége volt, de ez nem azt jelenti, hogy a fennmaradó vérkészítmény kárba veszne, csak mást pácienst látunk el vele. Egyébként állandó kapcsolatban vagyunk a beteget ellátó kórházzal, és a jövőben valószínűleg még sok vérkészítményre lesz szüksége a transzfúzióhoz. Jelenleg naponta nagyjából két-három egységnyi vérigény érkezik be hozzánk az ellátó kórházból, korábban ennél többet is igényeltek, de a beadott pontos mennyiségről nem rendelkezünk információval.”

A fentiekhez érdemes tudni, hogy a vérkészítmények tekintetében egy egység 4,5 deciliternek felel meg.

Az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján egyébként mindig lehet ellenőrizni, hogy éppen mi az aktuális vérkészlet szintje Magyarországon. Minél kevesebben adnak vért, annál inkább lemegy az itt jelzett szint, és annál égetőbb szükség van arra, hogy a híres és nemhíres betegek megsegítésére minél többen elmenjenek vért adni.

(Kiemelt kép: Facebook/Józan László)