Még nem az igazi az őssejtes terápia

Ha valami túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, az valószínűleg nem igaz, így összegezte az egyik előadó mondandóját az őssejt-konferencián. Az etikai viták kereszttüzében álló őssejt kutatások és kezelések ígéretes lehetőséget hordoznak a ma még gyógyíthatatlan betegségek leküzdésében, de csak a további vizsgálatok vezethetnek el a valódi lehetőségek megismeréséhez - hangzott el az Őssejtek az orvosi kutatásban és terápiában című MTA tanácskozáson.

2011. június 4., 15:56

Ha valami túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, az valószínűleg nem igaz, így összegezte az egyik előadó mondandóját az őssejt konferencián. Az etikai viták kereszttüzében álló őssejt kutatások és kezelések ígéretes lehetőséget hordoznak a ma még gyógyíthatatlan betegségek leküzdésében, de csak a további vizsgálatok vezethetnek el a valódi lehetőségek megismeréséhez - hangzott el az Őssejtek az orvosi kutatásban és terápiában című MTA tanácskozáson.

- Az őssejt-kezelések nagy ígéretekkel kecsegtetnek, ezért az önök munkája különösképpen a nyilvánosság érdeklődésének középpontjában áll - hívta fel a tudományterület képviselőinek figyelmét köszöntőjében az MTA elnöke. Pálinkás József ugyanakkor kifejtette, hogy a fokozott figyelem még nagyobb felelősséget kíván az őssejt kutatásokban résztvevő szakemberektől. - Felelősséggel tartoznak a kutatásaik, a munkatársaik, de mindenekelőtt az önök munkájában bízó, gyógyulást kereső embertársaik iránt - mondta a tudós testület elnöke, aki szerint, az emberekben olyan magas elvárások élnek az őssejt kezelésekkel kapcsolatban, amelyek a tudomány mai állása szerint még nem várhatók el. - Csak az alapos kutatómunka fedheti fel a lehetőségek pontos határait - hangsúlyozta Pálinkás József, de ne keltsenek túlzott elvárásokat addig, amíg az adott eljárás hatékonyságáról nem áll elegendő tudományos bizonyíték a rendelkezésükre - kérte a konferencián résztvevő szakembereket az MTA elnöke.

- Az őssejt kezelésekkel kapcsolatban sok a felelőtlen, a nem tudományos tényeken alapuló ígéret - csatlakozott Pálinkás József szavaihoz Christian Schneider. Az Európai Gyógyszer Ügynökség Fejlett Terápiákkal Foglalkozó Bizottságának elnöke szerint kizárólag a kutatások eredményei alapján dönthető el mi a valóság és mi a tudományos fantasztikum. - Az úgynevezett őssejt turizmus ma már virágzó üzletág – de az ilyen vállalkozások többsége csupán álmokat árul a gyógyulást keresőknek. A Bizottság elnökeként Christian Schneider egyebek mellett arra törekszik, hogy az őssejt kutatások és kezelések szabályozásának olyan, a minőségi tudományos kutatásokon alapuló egységes rendszere jöjjön létre, amelyben a fő szempont a kezelt személy biztonsága - írta a

vilagtudomany.hu.

A szakemberek egybehangzó véleménye szerint az őssejt-terápiával kapcsolatban ma még sok a megválaszolatlan kérdés. - Az élő sejt rendkívül összetett és bonyolult rendszer, amelynek korántsem értjük minden részletét - hangsúlyozta Christian Schneider hozzátéve, hogy a természetes környezetéből kiemelt sejteknek megváltozik a viselkedése. - Bár az őssejtek elvileg bármilyen sejttípussá átalakulhatnak, úgy tűnik, a folyamatot befolyásolhatja, hogy eredetileg milyen szövetből származnak, továbbá előfordulhat az is, hogy a már differenciálódott őssejtek visszaalakulnak, illetve az immunrendszer megtámadhatja és elpusztíthatja ezeket - említett a kutató néhányat azon kihívások közül, amelyekkel a tudósok manapság szembesülnek. - Nagyon sok munka és kutatás kell még ahhoz, hogy kiderüljön, valóban megtaláltuk-e az orvoslás Szent Grálját - vélekedett Christian Schneider.

Sok ígéret, viszonylag kevés eredmény, így jellemezte az őssejt kezelések jelenlegi helyzetét Alastair Kent, az angliai Betegek Szervezetének képviselője. - Az őssejt terápia felé forduló betegek nem kapnak hiteles szakmai útmutatást, így nem tudják, mire számítsanak - mutatott rá a szervezet képviselője, aki szerint a hagyományos kezelésekben csalódott betegek egy része hajlamos az őssejt terápiákban keresni a megoldást.

- A kétségbeesett ember akár már néhány perces internetes keresés során is számos fantasztikus ígérettel és csodakúrával találkozhat - hívta fel a hallgatóság figyelmét Alastair Kent. A szakember véleménye szerint fontos a páciensek és családtagjaik egészséges kritikai érzékének az erősítése. - Azt szeretnénk elérni, hogy felismerjék, ha valami túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, az valószínűleg nem igaz. Ha meg akarjuk őrizni és erősíteni az őssejt kutatás és kezelés iránti társadalmi bizalmat, keményen és határozottan fel kell lépnünk a csupán üzleti hasznon alapuló csodamódszerek és azok terjesztőivel szemben - figyelmeztetett Alastair Kent.