Már csak ketten maradtak a nemzetközi űrállomáson

Néhány nappal ezelőtt még 12, most már csak 2 űrhajós lakik a Nemzetközi Űrállomáson. Visszatért a Földre a Szojuz TMA-15 – írta az urvilag.hu.

2009. december 3., 10:33

Az Atlantis (STS-129) előzőleg hét űrhajóst hozott vissza, az orosz űrhajó még hármat. A Szojuz TMA-15 december 1-jén, magyar idő szerint hajnali 5 óra körül vált el a Nemzetközi Űrállomástól (ISS), hogy 8:16-kor landoljon Kazahsztánban.

Az ISS-en így jelenleg – 2006 júliusa óta először – csak két fő, az amerikai Jeff Williams és az orosz Makszim Szurajev tartózkodik. Ők a 22. számú ISS-legénység tagjai. Csupán három hétig élvezhetik a hirtelen megnövekedett életteret, hiszen a következő orosz űrhajó, a Szojuz TMA-17 december 23-án érkezik. A két szolgálatban maradt űrhajósra a szokásosnál több karbantartási feladat hárul, s nemigen marad majd idejük tudományos programokkal is foglalkozni. Williams nemrég, még az Atlantis távozása előtt, november 24-én vette át a parancsnokságot az ESA űrhajósától. Az előző parancsnok, a belga Frank de Winne azok között van, akik most hazatértek. A 21. állandó legénységből még a kanadai Bob Thirsk és az orosz Roman Romanyenko utazott a visszatérő Szojuzon. Mindhárman 186 napot töltöttek az ISS-en.

A december végén induló új Szojuz személyzetének tagjai az orosz Oleg Kotov (parancsnok), valamint a japán Szoicsi Nogucsi (angol átírásban Soichi Noguchi) és az amerikai Timothy Creamer – írta az urvilag.hu.