Drasztikusan drágul a magyarok egyik kedvenc itala, ennek sokan nem fognak örülni

Beköszöntött az ősz, ami azt jelenti, hogy egyre többen fogyasztják ezt az italt, ami egyre drágább.

2024. október 28., 11:59

Szerző:

Közeledik a valódi ősz, amikor a kellemes, napsütéses időt felváltják a hideg, szürke napok. Ilyenkor sokkal jobban esnek a forró italok, például a különféle teák, ezek a magyarok körében különösen népszerűek. Ám rossz hír, hogy idén jóval drágábbak lehetnek – írta meg a Pénzcentrum.

Idén drágább lehet a magyarok kedvenc itala

A megfigyelések szerint az őszi-téli időszakban sokkal több forró italt fogyasztanak átlagosan az emberek. Ennek egy jelentős része pedig nem más, mint a tea. A teafogyasztást pedig nem csupán a hideg idő növeli, mivel az őszi időszakban nagyon sokan szenvednek náthában, influenzában, ilyenkor a legtöbben valamelyik teát szokták kortyolgatni. A tea azonban az elmúlt években sokat drágult, árcsökkenésre pedig idén ősszel sem számíthatunk.

A Pénzcentrum cikkéből kiderült, az Earl grey 24 százalékkal, a zöldtea 18 százalékkal, a fekete tea alapú gyümölcstea 17 százalékkal, a sima gyümölcsös pedig 14 százalékkal lett drágább 2022-ről 2023-ra, olvasható ki a KSH által közöl adatokból.

Azonban nem csupán a teafilterek drágultak az elmúlt időszakban. A lap cikkéből kiderült, hogy a citrom ára drasztikusan megemelkedett, 1090 forint volt egy kiló citrom augusztusban, szeptemberben pedig már 1310 forintot kellett érte fizetniük a vásárlóknak. A Pénzcentrum számításai alapján, 2021 szeptemberében egy kancsó tea elkészítése 176 forint volt, 2024 szeptemberében már 227 forintra jön ki, és ebben az esetben még nem számolták a felhasznált vizet és energiát, ez 29 százalékos áremelkedést jelent.

Így lehet spórolni a teán az őszi időszakban

Kétségtelen, hogy a drágulás látványos, és sokan megérezhetik, hogy többe kerül a tea átlagosan. Azonban ennek ellenére lehet rajta spórolni. Jó megoldás lehet, ha például akciós teákat vásárol, ha valamelyik üzletben olcsóbb, akkor több dobozzal szerez be a kedvencéből. A filteres teák mellett a szálas teákat is ajánlott megnézni, mivel ezek sok esetben olcsóbban beszerezhetőek.

Más módon is lehet a teával spórolni, az egyik megoldás, hogy az édesítőszereket kihagyjuk az italokból. Ha valaki üresen issza a teát, akkor idővel már nem fog hiányozni a plusz édes íz. A szakértők szerint így sokkal egészségesebb, ezért bizonyos esetekben ajánlott a cukrot és más édesítőket kihagyni.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)