Itt a fél perces teszt, amivel pillanatok alatt rájöhet, mennyire öregedett meg

Egy új tanulmány állítása szerint az egy lábon való egyensúlyozás pillanatok alatt megmutathatja, mennyire öregedett meg valaki. 

2024. október 28., 12:39

Szerző:

Egy nemrégiben megjelent kutatás tanúsága szerint az egy lábon való egyensúlyozás képessége lehet a legmegbízhatóbb mutatója az életkorral összefüggő hanyatlásnak. A tanulmányban azt írják ez az egyszerű fél perces teszttel nagyszerűen nyomon követhető az öregedés folyamata. 

Egyensúly teszt és az öregedés 

A kutatók 40 egészséges – 65 év feletti és 65 év alatti – felnőttön végeztek átfogó mozgáselemzéseket. A tanulmány különböző teszteket tartalmazott, amelyek a résztvevők erejét, egyensúlyérzékét és járási szokásait elemezte, annak érdekében, hogy a szakértők megértsék, hogyan változnak ezek a képességek az életkor előrehaladtával. Meglepő módon a járásminták viszonylag stabilak maradtak korcsoporttól függetlenül, az egy lábon való egyensúlyozás azonban már nem mindenkinek ment olyan könnyen. A nem domináns lábon való egyensúlyozás képessége csökkent a leginkább az életkor előrehaladtával, évtizedenként körülbelül 2,2 másodpercet romlott az átlag, a domináns láb esetében ez 1,7 másodperc volt. Ezt követte a test megnövekedett kilengése két lábon állás közben, a kilengés különösen erős volt, ha csukott szemmel kellett végezni a gyakorlatot. 

Otthon is el lehet végezni 

Ami a fenti megállapítást különösen jelentőssé teszi, hogy bárhol és bármikor elvégezhető a gyakorlatban. Ellentétben sok más, speciális felszerelést vagy orvosi szakértelmet igénylő felméréssel, egy egy lábon való egyensúlytesztet bárki elvégezheti otthon. Fontos kiemelni, hogy a tanulmány szerint az öregedés hasonlóan érinti a férfiakat és a nőket, az egyensúly teszt elvégzése során nem volt számottevő különbség a nemek között. Mindebből adódóan egyébként jogosan merülhet fel a kérdés: az életkorához képest mennyi ideig lenne normális egy lábon egyensúlyozni. 

Érdemes gyakorolni

Érdekes módon a tanulmány erre nem tér ki. Korábbi kutatások szerint, ha egy egészséges ember nem tud legalább 20 másodpercig fél lábon egyensúlyozni, az bajt jelezhet. A National Institute on Aging javaslata szerint pedig minden felnőttnek törekednie kellene arra, hogy legalább 10 másodpercen keresztül tudjon egyensúlyozni fél lábon, nyitott szemmel. A gyakorlat persze csukott szemmel is elvégezhető, ami nyilván nehezebb, de az egyensúly javítása érdekében célszerű így is próbálkozni. 

(Forrás: Study Find, Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)