Lelohasztó hír: 64 milliója ugrott a potencianövelők miatt

A brit feljebbviteli bíróság nem változtatott annak a két férfinak a büntetésén, akiket korábban hamis Viagra értékesítésének vádjával ítéltek el: a rájuk kiszabott bírságot be kell fizetni – írja a Securing Pharma.

2009. december 7., 16:24

Hitendra Patel patikust, gyógyszer-nagykereskedőt és társát, Shaan Hussain-t tavaly ítélte el a brit bíróság hamis gyógyszerek értékesítésének vádjával. Az ítélet szerint a kereskedők egy pakisztáni gyógyszercégtől, a RiteAid Drugs PVT Ltd-től rendeltek sildenafil-citrát tartalmú tablettákat, amelyek utóbb hamisnak bizonyultak.

A tablettákat egyébként a gyártó az amerikai piacra jellemző fiolás kiszerelésben szállította, ugyanakkor az európai piacon a termék forgalmazása csak bliszteres csomagolásban engedélyezett.

Patel-lel szemben a bíróság első fokon 3000 font (átszámítva 891 000 forint) pénzbírságról, valamint 211 ezer font (63 261 000 forint) értékű vagyonelkobzásról rendelkezett, amely három év szabadságvesztéssel egészül ki, ha 12 hónapon belül nem tesz eleget fizetési kötelezettségeinek. Hussain-t 1000 font (297 000 forint) összegű bírság befizetésére kötelezte a taláros testület.

Patel és Hussain fellebbezett az ítélet ellen. A fellebbviteli bíróságon azzal érveltek, hogy nem megfelelő jogalapon, polgári törvénykönyv helyett a büntető törvénykönyv alapján ítélték el őket. A másodfokú bíróság érvelésükkel nem értett egyet, az elsőfokú ítéletet helybenhagyta – olvasható a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület hírlevelében.