Eltűnt a leukémia a kislány szervezetéből

Megtörtént az első sikeres, Magyarországon tárolt őssejttel végzett transzplantáció Miskolcon, a megyei kórház gyermek-egészségügyi központjában. Egy másfél éves, leukémiás kislányba ültették be a testvérének köldökzsinórvéréből kinyert őssejtet - jelentette be Nagy Kálmán, az intézmény gyermekonkológiai és csontvelő-transzplantációs osztályának osztályvezető főorvosa.

2010. december 18., 12:04

Először mentettek életet Magyarországon privát őssejtbankban tárolt őssejt beültetésével. A műtét szeptemberben történt, a beültetett őssejt a beteg kislány testvérének köldökzsinórvéréből származott. A kislány teljesen egészséges, a transzplantáció minden szempontból sikeresnek tekinthető, a leukémia eltűnt a szervezetéből. Megjegyezte: a gyermekben nem a saját sejtjei működnek, hanem testvérének a sejtjei – írja az MTI.

Mint mondta: köldökzsinórvér-transzplantációt sok helyen és sokszor végeznek, Miskolcon is, ez mára igen gyakori beavatkozássá vált, ez a mostani beültetés annyiban különleges, hogy az őssejteket a köldökzsinórvérbank állományából kapták.