Elektronikus könyv: feszül a verseny

A digitális kor felbolydítja a könyvkereskedelmet - Az e-könyvek piacán ki védelmezi a szerzőt és a kiadót a hatalmassá nőtt kereskedelmi versenyben?

2011. május 20., 18:17

Egyre több szerkezetet látni, amelyet az emberek a kezükben tartva elmélyülten olvasnak. Egy notesznyi méretben elfér a Háború és béke – nagyon sokszor. Az e-könyvolvasóknak köszönhetően az ember egy egész kis könyvtárat összezsúfolhat a zsebében. Mindez felbolydította a könyvkereskedelmet is - hangzott el a

Kossuth Rádióban.

A francia parlament elsőre kicsit furcsának tűnő törvényt készül elfogadni. Egy képviselő olyan javaslatot nyújtott be, amelynek értelmében az árat nem határozhatná meg a kereskedelmi láncolat harmadik szereplője, hanem csakis a kiadó. Ez persze ellenkezik a szabad versennyel. Az indok az, hogy védelmezni kell a szerzőt és a kiadót is a hatalmassá nőt kereskedelmi versenyben. Vagyis a mások munkájából keletkezett könyvet ne adhassa olcsón egy nagy kereskedő csak azért, hogy versenyezzen a vásárlókért, és minél többet adjon el.

Franciaország Európában az első ország, amely törvényt készül elfogadni az elektronikus könyvek rögzített áráról. Fenn kell tartani a kulturális sokféleséget, és az alkotást meg kell fizetni – mondta a közrádiónak a törvényjavaslat beterjesztője. Ha nem lenne ez a törvény, csak a piac logikája érvényesülne, és a legalacsonyabb árak büntetik a szerzőket. A törvény értelmében az e-könyv árát a kiadó rögzíti, és nem az eladó. A szellem termékeit kell megfizetni, és a tapasztalatok azt mutatják, az egységes ár egyáltalán nem jár áremelkedéssel.

Brüsszelben egyelőre nincs ellenvetés a törvénnyel kapcsolatban, de valószínű, hogy az Európai Bizottság nem fog egyetérteni vele. Milyen kritériumok alapján lehet rögzíteni az eladási árat? A törvényjavaslat előterjesztője szerint ez a kiadó felelőssége. Ha az eladó határozná meg az árat, akkor ezt letörnék, és így a javadalmazás nem lenne megfelelő. Ha egy könyv tíz euróba kerül, akkor a terjesztő, akinek egyébként nem kell kifizetni a szerzőt és az előállítás költségét, nagy kísértést fog érezni arra, hogy csak három euróért adja, és ebben az esetben a szerzőt megkárosítja.

Bármilyen törvényt hoznak ugyanakkor, a kalózkodás mindig is létezni fog az interneten. Franciaországban már elfogadtak egy törvényt a kalózkodással szemben, amely egyaránt érinti a filmet, a zenét és a könyveket. A legális letöltések kínálatának is tiszteletben kell tartania bizonyos szabályokat – benne az alkotás díjazását is. Ha valaki a legális keretek között vásárol könyvet, biztos lehet a tartalomban, ami egy kalózkiadványról nem mondható el.

Elutasítják azt a logikát, amely csak a fogyasztó érdekeit veszi figyelembe –mondta a francia politikus. A szerzőt is meg kell fizetni, mert holnap nem lesz, aki írja a könyvet.

Az elektronikus könyv Magyarországon még nem hódít, de már létezik, és a körülötte lévő kérdések éppúgy fontosak, mint külföldön. Votisky Zsuzsa, a Typotex Kiadó vezetője szerint mindig a vegyes stratégia jó az árak szabályozásában.