Az osztrák sajtó a magyarországi romákról

Négy országos napilap – a Krone, a Kurier, a Die Presse és a Salzburger Nachrichten is foglalkozik a magyarországi romák helyzetével, konkrétan a legújabb fejleményekkel. Az alábbiakban a legrészletesebbet, a Krone cikkét közöljük dr. Gonda László fordításában.

2011. április 24., 19:29

Magyarországon a húsvét előtti héten eszkalálódott a szélsőjobboldali polgárőrségek hónapok óta tartó roma ellenes provokációja. A Budapesttől 80 km-re, északkeletre levő Gyöngyöspata településről pénteken közel 300 asszonyt és gyereket szállítottak el autóbuszokkal, és a Vöröskereszt egy üdülőtáborban helyezte el őket. Hivatalosan nyaralásról beszélnek, de a magyar média mégis arról tudósított, hogy megfenyegette őket a Véderő polgárőrség, amely kiképzőtábort hozott létre a település közelében. Péntek este a rendőrség feloszlatta a kiképzőtábort.

Az elmúlt héten Észak-Magyarországon több más, roma-negyeddel rendelkező településsel együtt, Gyöngyöspata folyamatosan a „Szebb Jövőért”elnevezésű szélsőségesen radikális polgárőrség felvonulásának a színhelye volt. A polgárőrség neve (németül „Für eine bessere Zukunft”) a magyar fasiszták történelmi köszöntéséből került levezetésre. A szélsőjobboldali magyar párttal, a Jobbikkal szoros kapcsolatban álló milícia, saját elmondása szerint gondoskodik a rendről és a biztonságról, és a polgárok kívánságára fellép a „cigánybűnözés“ ellen. Mindennaposak a roma ellenes jelszavak és megfélemlítések.

Kiképzőtábor gumilövedékes fegyverekkel

A helyzet eszkalálódásáért pénteken mindenesetre egy másik polgárőrség, a “Véderő” (németül: Schutzmacht) volt a felelős. Ez, a magyar rendőrség által „félkatonai szervezetnek” minősített csoport, Gyöngyöspatától nem messze több hektáros gazdaságot szerzett meg, és oda egy kiképzőtábort hirdetett meg a húsvéti hétvégére. A táborban „katonai ismeretek átadására” kerül sor, és a szervező felszólította a résztvevőket, hogy egyenruhában és gumilövedéket kilövő fegyverrel jelenjenek meg. A hét közepe óta a polgárőrség számos tagja tartózkodik a táborban.

A Jobbik egyik szóvivője pénteken a csoportot „ellenjátékosoknak” nevezte, és tagadta, hogy bármiféle kapcsolatuk lenne a Véderővel. Azt állítják ugyan is, hogy a Véderő vezetője, Eszes Tamás a Jobbik jelöltje ellen lépett fel a polgármester választás alkalmával.

A romák a rendőrség jelenléte ellenére sem érzik biztonságban magukat

Pénteken a magyar rendőrség több mint 100 rendőrt vezényelt Gyöngyöspatára, és bejelentette, hogy fokozott ellenőrzést vezet be a kiképzőtábor körzetében. A rendőrség lezárta azt az utat, amely a Véderő területéről a roma negyedbe vezet, de a Véderő területére mégsem léptek be a rendőrök.

Mostanra azonban már túl erős a romák félelme táborlakók erőszakos cselekményeitől. Magyar tudósítások szerint már a hét elején segítségért fordultak a Vöröskereszthez, és kérték, hogy legalább az asszonyokat és a gyerekeket vigyék biztonságos helyre. Pénteken korán reggel buszok érkeztek Gyöngyöspatára. A bátonyterenyei „Közösen a Közösség Jólétéért” egyesület elnöke és az evakuálás egyik szervezője, Bangó Tamás szerint délelőttre már csak roma férfiak maradtak a faluban.

A miniszterelnök „húsvéti szabadságról” beszél

A magyar kormánynak, amely jelenleg betölti a soros EU-elnökségi posztot, azt vetik a szemére, hogy nem fordít elég figyelmet a polgárőrségek problematikájára, és tudatosan távol tartja magát a nyomorúságos körülmények között élő romák ügyétől. Orbán Viktor miniszterelnök egyik szóvivője pénteken azt közölte, hogy a buszos utazások esetében szó sincs evakuálásról, hanem ez egy régóta tervezett „húsvéti kirándulás”. Selymes Erik, a Magyar Vöröskereszt igazgatója is azt nyilatkozta egy állásfoglalásban, hogy már régóta szervezték a pihenőtábort. Adatai szerint 172 főt a Vöröskereszt Budapest közeli Csillebérci táborában, 100 további személyt pedig a kelet-magyarországi Szolnokon helyeztek el.

A Magyar Távirati Iroda tájékoztatása szerint a romák képviselői csak rövid idővel ezelőtt keresték meg a Vöröskeresztet azzal a kéréssel, hogy a településen élő roma nőket és a gyerekeket valamelyik táborukban helyezze el. És kifejezetten azért, hogy a gyakorlatozó polgárőröktől megvédjék őket. A MTI tudósítója is ennek megfelelő információkat kapott a pénteken délután Csillebércre érkező asszonyoktól: Állítólag csak csütörtök este szereztek tudomást arról, hogy el kell hagyniuk a falut- közölték az asszonyok, akik aggódtak az otthon hagyott szeretteikért és javaikért. „Polgárháború lesz” – mondta egyikük. „El kellett jönnünk, mert féltünk, hogy megölnek bennünket” – mondta egy másik asszony. Senki sem tudta megmondani, hogy mikor térhetnek majd haza.

Letartóztatták a tábor szervezőjét

A kitelepített roma asszonyok kijelentései, illetve számos bel- és külföldi médiatudósítás alapján a nap folyamán a kormány végül is cselekvésre szánta el magát. A TV2 magyar televízió szerint a rendőrség pénteken délután feloszlatta a kiképzőtábort. A rendőrség előállította a szervezőket, és a többi résztvevőt felszólította, hogy hagyják el a helyszínt. Állítólag Magyarországon bűncselekménynek minősül, ha valaki olyan ruházatot visel, amely félelmet kelt a lakosságban. A nyolc letartóztatottnak, köztük a Véderő vezetőjének, Eszes Tamásnak azt is felróják, hogy garázdálkodtak.

Az MTI tájékoztatása szerint a táborban maradt résztvevőket a rendőrség felvilágosította a jogi helyzetről. Egy nem régen elfogadott kormányrendelet szerint 100 ezer forint (379 euró) büntetést kaphat az a polgár, aki megsérti a biztonsági szervezetek hatáskörét.

Közel egy millió roma él Magyarországon

Az elmúlt héten az EU-Bizottság élesen kritizálta magyarországi romákkal szembeni bánásmódot. Vivian Reding igazságügyi biztos „elfogadhatatlannak” nevezte a szélsőjobboldaliak megfélemlítő akcióit, és felszólította a magyar hatóságokat a cselekvésre. A kormányfő-helyettes, Navracsics Tibor biztosította Redinget arról, hogy Magyarország kész minden polgárát megvédeni. A 10 millió magyarnak csaknem egytizede a roma, és közöttük 70 százalékos a munkanélküliség.

Orbán Viktor miniszterelnök kormánya a félkatonai szervezetek felvonulásaira reagálva, már többször megígérte, hogy nem fogja eltűrni, hogy más szervezet bitorolja az állam hatalmi monopóliumát. A belügyminiszternek a felvonulások betiltására irányuló egyik próbálkozását polgárőrségek nem vették tudomásul, sőt a Jobbik parlamenti képviselői „jogalap nélkülinek” nevezték a belügyminiszter rendeletét.

A polgárőrségek kihasználják a jog adta kereteket

Mostanáig a rendőrség kerülte a közvetlen konfrontációt a csoportokkal, amelyek óvatosan mozogtak a megengedhetőség határán. Ezek bejegyzett egyesületek, s mindig bejelentették a felvonulásaikat. Felfegyverkezésüknél is csak addig mennek, ameddig a törvények ezt lehetővé teszik. Gyakorlatilag nincsenek hírek szisztematikus erőszak alkalmazásáról, a polgárőrségek a félelemkeltést használják harci eszközként. A járőrözéseiknél arra a mindenkit megillető jogra (az úgynevezett Jedermannsrecht) hivatkoznak, amely megengedi, hogy a polgár a tett helyszínén elfogja, illetve feltartóztassa a bűnelkövetőt. A Jobbik politikusai sokszor hangsúlyozzák, hogy a polgárőrök már számos roma fiatal fogtak el bűncselekmény elkövetése közben.

Fordította: dr. Gonda László

Krone, nyomtatott