Az eddigi legsötétebb tél ér véget

Németországban a rendszeres adatfelvétel kezdete, 1951 óta nem volt annyira alacsony a napsütéses téli órák száma, mint 2012/2013 fordulóján.

2013. február 28., 21:05

A téli hónapokban – a december-februári időszakban – az országos átlagot tekintve 96 órát, vagyis naponta alig másfél órát sütött a nap német földön, ami 62 éves mélypontot jelent és messze elmarad az utóbbi évtizedek 154 órás átlagától.

A német meteorológiai szolgálat (DWD) mintegy kétezer mérőállomása közül a legkevesebb napsütéses órát egy Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli állomáson, a 841 méter magas Kahle Asten hegyen regisztrálták. Ott három hónap alatt csupán 43 órát sütött a nap, ami a térségi átlag 28 százaléka. A legnaposabb a bajorországi Oberstdorf volt, de az alpesi településen regisztrált 178 napos óra is csak a sokéves átlag 74 százalékának felel meg – írta a csütörtöki német sajtó a DWD előzetes adatokon alapuló kimutatását idézve.

Tartományok szerinti bontásban különösen sötét volt a csütörtökkel véget érő meteorológiai tél Berlinben, ahol az átlagos 147 órával szemben csak 82 órában volt napsütés. A tartományi rangú főváros a leginkább csapadékszegény tartomány is egyben. Három hónap alatt négyzetméterenként 135 liter csapadék hullott Berlinben, míg a legcsapadékosabb Saar-vidéken négyzetméterenként 294 liter csapadékot regisztráltak, írja az MTI.

A szürkeség mellett semmi másban nem volt emlékezetes 2012/2013 tele Németországban. Viszonylag enyhe időszakok és mérsékelten hideg periódusok váltogatták egymást, az átlagos napi középhőmérséklet 0,3 Celsius fok volt, ami alig tér el a 0,2 Celsius fokos sokévi átlagtól.