Az a kritikus hetedik év

Nemcsak a viták, de az unalom is okozhatja, ha a házaspárok elveszítik az érdeklődésüket a kapcsolat iránt, állítja egy nemrégiben megjelent tanulmány.

2011. február 11., 17:22

A Psychological Science hasábjain ismertetett kutatásban az unalom szerepét vizsgálták a kapcsolat minőségének előrejelzése szempontjából – kilenc év viszonylatában. 123 olyan párt kérdeztek ki, akik hét éve voltak házasok, majd kilenc évvel később ismét megkeresték őket. (Az afroamerikai és fehér detroiti párok reprezentatív mintájában a párok között nem volt vegyes házasság, mindegyikük először házasodott, a feleség fiatalabb volt 35 évesnél.) A résztvevőket megkérdezték, az előző hónapban milyen gyakran érezték házasságukat zsákutcának, hogy mindig ugyanazt csinálják-e, hogy csak ritkán adódik-e izgalom a házaséletükben. Arra is kíváncsiak voltak, mennyire elégedettek a házasságukkal, és arra kérték őket, egy képpel jellemezzék azt, mennyire állnak közel egymáshoz a párjukkal.

Az eredmények rámutattak, hogy minél jobban unatkoztak a hetedik évben, annál kevésbé mutatkoztak elégedettnek a 16-ikban. Ráadásul a hetedik évben tapasztalható nagyobb elégedettség nem feltétlenül jelentette azt, hogy kilenc évvel később sem fognak unatkozni. Az unalom aláássa a közelséget, így csökken az elégedettség, állítja a kutatás vezetője, Terri Orbuch professzor. A párok megelőzhetik az unatkozást, ha együtt kezdenek különböző tevékenységekbe. Ha közelebb kerülnek egymáshoz, elégedettebbek lesznek, erősödik az elkötelezettség és a bizalom.