A madárinfluenzával becsapták az egész világot

Egy tudóscsoport szerint a WHO túl kevés H5N1 vírusfertőzéses esetre vonatkozóan becsült arányt.

2012. február 27., 09:10

A madárinfluenza vélhetően kevésbé halálos kimenetelű az emberek esetében, mint ahogyan az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vélte; az ENSZ szakosított intézménye eddig úgy becsülte, hogy a megbetegedések több mint fele végződik halállal - közölték egy új elemzés szerzői.

A Peter Palese, a New York-i Mount Sinai School of Medicine virológusa vezette tudóscsoport a Science című amerikai folyóirat online kiadásában csütörtökön megjelent elemzésében azzal érvelt, hogy a WHO túlságosan kisszámú H5N1 vírusfertőzéses esetre vonatkozó becslés alapján számította ki a halálozási arányt.

Palese és munkatársai nem közölték pontosan a madárinfluenzával fertőzött emberek körében általuk becsült halálozási arányt, de az elemzésükben szereplő adatok alapján úgy tűnik, az elmarad az 1 százaléktól.

A WHO kitart a saját számításai mellett, és többen bírálták Palese csapatának megállapításait arra hivatkozva, hogy félrevezető adatokon alapulnak. Csütörtökig a WHO 586 madárinfluenzás esetet tartott nyilván, közülük 346-an haltak meg, azaz a halálozási arány 59 százalékos.

A Science és a Nature című tudományos folyóiratok eddig azon vezető újságok között voltak, amelyek nem számoltak be a H5N1 vírus fertőzőbb mutánsaival kapcsolatos két kísérletről. Ezt a ENSZ biológiai biztonsági bizottságának kérésére tették, amely attól tart, hogy a kutatási eredmények rossz kezekbe kerülhet, és több tízmillió emberéletet követelő világjárvány előidézéséhez használhatják fel őket.

Amerikai és holland tudósok úgy döntöttek, egyelőre leállítják az ezzel kapcsolatos munkát. Tudósok és közegészségügyi illetékesek a múlt héten a WHO-ban tartott tanácskozásukon úgy döntöttek, a moratórium mindaddig fennmarad, amíg ki nem védik a kutatás jelentette kockázatokat.

A Science és a Nature most bejelentette, hogy végül közzéteszi a kutatások teljes anyagát, mert az új elemzés erősítheti azokat az érveket, amelyek szerint túlzottak a kutatással kapcsolatos aggodalmak.

A Science-ben most ismertetett új felfedezések ellentmondanak Michael Osterholm, a Minnesotai Egyetem munkatársa, az amerikai Biológiai Biztonsági Nemzeti Tudományos Tanácsadó Bizottság (NSABB) tagja megállapításának, aki bizonyítékokat hozott fel arra, hogy a madárinfluenza halálozása legalább olyan magas, mint amilyen a WHO jelentéseiben szerepel.