Ez kell a boldogsághoz - nem is olyan bonyolult

Nincs is jobb érzés annál, amikor a boldogságtól pillangók repkednek a hasadban, ezt elérni azonban nem mindig sikerül. Pedig nem is olyan bonyolult!

2024. október 13., 14:48

Szerző:

Ez az érzés természetes, amikor megismerkedsz életed szerelmével, büszkeség tölt el, ha a gyermekedre nézel, vagy megkapod álmaid állását. A boldogság titkaira azonban a szürke hétköznapokban is rálelhetsz, főleg, ha az örömérzetért felelős hormonok szintjén növeled – írja a Dívány.

Ez kell a boldogsághoz

1. Dopamin. Ez a jelátviteli anyag felel többek között az elégedettség, az öröm és a motiváció érzéséért. 

A dopaminszintedet növelheted, ha meghallgatod a kedvenc zenédet, esetleg kipróbálsz valamilyen új élményt, megnyered a kártyapartit, szeretkezel, de akkor is, ha egy nagyobb összeg érkezik a számládra. Szintén emelkedik, ha szereted kreatív tevékenységekkel tölteni az idődet, vagy éppen kellemes érzéssel tölt el, amikor a teendőid listáján kipipálsz egy újabb tételt. A dopamin hatással van a hangulatunkra, a memóriára, de arra is, hogy jól alszunk-e, illetve mennyire könnyen tanulunk.

2. Szerotonin nagy része a gyomor-bél traktus nyálkahártyájában termelődik, arra pedig egyelőre a tudomány nem tud magyarázattal szolgálni, hogy mi lehet az oka az alacsony szerotoninszintnek, de leginkább a stresszel, a nem megfelelő étkezéssel hozták összefüggésbe.

A szerotoninhiány depressziós tüneteket, agressziót, alvászavart, de akár testsúlyproblémákat is okozhat. Ha úgy érzed, szükséged lenne egy kis pluszboldogságra, és növelnéd a szerotoninszintedet, mozogj kicsit a szabadban; hiszen mind a testmozgás, mind a napfény jó hatással lesz, de javasolják a meditációt is. Ha odafigyelsz az étkezésedre, és igyekszel minél egészségesebben enni, sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani, már ezzel is sokat teszel azért, hogy ez a boldogsághormon megfelelő mennyiségben jelen legyen a szervezetedben.

3. Az endorfin nemcsak a boldogságért felel, de képes a fájdalmat, sőt a gyulladást is csökkenteni, ezzel pedig megelőzheti a súlyosabb szövődmények, krónikus betegségek kialakulását. Több endorfint termel a szervezeted, ha veszel egy forró fürdőt, de az is, ha igazán jóízűen nevetsz. Rossz hangulatra és az alacsony endorfinszintre is gyógyír, ha megnézel egy vígjátékot, intenzíven mozogsz vagy alkotsz: zenélsz, festesz, és igen, persze, ha csokit eszel.

3. Az oxitocint a hipotalamusz termeli, és ezt nevezik szerelemhormonnak. Valószínűleg nagy szerepe van abban is, hogy a szerelem vak, ugyanis megakadályozza, hogy negatív érzéseink legyenek azzal kapcsolatban, akit szeretünk. A szerelmes embereknél egyértelműen megemelkedik az oxitocinszint, de akkor is ez történik, ha megöleled a szeretteidet, vagy valamilyen más módon hozod a tudtukra, hogy szereted őket.

A tudósok kiszámolták, ennyi pénz kellene a boldogsághoz

Egy 2018-ban publikált tanulmány kimutatta, hogy a pénz mennyisége nagymértékben összefügg azzal, hogy az ember mennyire boldog. A tudósok gyakorlatilag kiszámolták, hogy mekkora az az összeg, aminek a megléte általános boldogsággal tölti vagy töltené el az embert, valamint egy meglepő dologra is rájöttek – írja a Live Science.

Ennyi az annyi  

A tanulmány szerzője Andrew Jebb, a Purdue Egyetem Pszichológiai Tudományok Tanszékének doktorandusza, valamint a munkatársai a Gallup World Poll felmérési adatait használták fel, melyeket 164 országból származó, több mint 1,7 millió 15 évesnél idősebb személytől gyűjtöttek össze. A résztvevők az élettel való elégedettséggel és jólléttel, illetve a vásárlóerővel kapcsolatos kérdésekre válaszoltak. A kutatás eredményei alapján arra jutottak, hogy az élettel való általános elégedettséghez nagyjából 95 ezer dollárnyi éves bevételre lenne szükség (kb. 33 millió forint), ha pedig csak az érzelmi jóllétet vesszük számításba akkor 60-75 ezer dollár kellene (21-26 millió forint). 

Pénzbeli boldogságküszöb  

Jebb a kutatásról szóló közleményben kiemelte, hogy az összeg egyénekre levevítve érvényes, komplett családok esetén nyilvánvalóan mások lennének az arányok. A szerző azt is elmondta, hogy jelentős eltéréséket fedeztek fel a különböző régiók között, valamint arra is rájöttek, hogy egy ponton túl már a pénz nem a boldogságot és a jóllétet jelenti. A tanulmány szerint tehát, ha az egyén eléri a fentebb említett pénzbeli boldogságküszöböt, akkor a jövedelem további növekedése akár az élettel való elégedettség és az érzelmi jóllét csökkenését is eredményezheti. A kutatók szerint ez azért lehet, mert a pénz kielégíti az alapvető szükségleteket, de ezen a ponton túl viszont az anyagi haszon már társadalmi összehasonlítások alapjául szolgál. Vagyis frusztrációt okoz, ha a másiknak több van, még akkor is, ha egyébként az adott személynek is megvan kvázi mindene. 

További részletek itt.

(Fotó: Shutterstock/Jacob Lund)

Máshogy dolgozzák fel az érzelmeket azok, akikre a reggeli migrén a jellemzőbb és máshogy, akiknél inkább este lép fel. A Semmelweis Egyetem kutatói meglepő felfedezést tettek a migrénről, ami akár célzottabb gyógymódot tehet lehetővé.